Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronaenhet stänger – patienterna tog slut

Bornholms hospital i Rønne på BornholmFoto: Finn Rossen /pressfoto/
På Bornholm har covid-19-patienter som behöver sjukhusvård tagt slut.Foto: Arkiv

På ”svenskön” Bornholm stänger man nu avdelningen för covid-19-patienter.

Orsaken är enkel: Det finns inte längre några sjuka att vårda.

– Det är självklart trevligt, men vi får samtidigt vara beredda på att läget kan förändras, säger Pernille Gjede på Bornholms hospital. 

För många sydsvenskar är Bornholm den riktiga solskensön. Ön ligger bara 40 kilometer sydost om Skåne.

Just nu är det dock stopp i svensktrafiken till ön på grund av de danska reserestriktionerna.

I stället får de cirka 40 000 öborna sköta sig själva – på samma sätt som danskarna på fastlandet, där det mesta är nedstängt fram till efter påsk.

I Danmark är just nu 433 personer inlagda för vård av covid-19 sjukdomen. 120 vårdas på intensiven och 100 av dem i respirator. 

Sammanlagt 237 personer har hittills mist livet i sjukdomen.

Stänger avdelning

Men det finns positiva strimmor av hopp också. En av dessa hittar man just på Bornhom.

Där har Bornholms hospital i staden Rønne nu stängt avdelningen för corona-smittade. Anledningen är att det inte finns fler patienter att vårda.

– Det är självklart trevligt, men vi får samtidigt vara beredda på att situationen kan förändras, säger Pernille Gjede, kommunikationskonsulent vid sjukhuset, till Bornholms Tidene.

På Bornholm har man sedan 11 mars testat 609 personer för corona-smitta. 50 har testats positivt och på sjukhuset har man kunnat vårda fem patienter i taget för sjukdomen.

Det är i förhållande till invånarantalet den tredje högsta koncentrationen av corona-smittade i Danmark. Ön passeras bara av de centrala delarna av Köpenhamn och ytterområdena kring huvudstaden.

Enligt Bornholms Tidene har dock patienterna efter hand skrivits ut, eller i några fall remitterats till Rigshospitalet i Köpenhamn.

– Jag kan inte på nuvarande tidpunkt exakt tala om hur många som skrivits ut och hur många som överflyttats till Köpenhamn. De siffrorna finns inte förrän efter påsken, säger Pernille Gjede. 

Få nysmittade

Ett faktum i sammanhanget är också att antalet nysmittade fall varit få.

Hela situationen har lett till att sjukhuset på Bornholm nu står helt utan covid 19-patienter. 

Läget på ön har gjort att den lokala sjukhusledningen därför tagit beslutet att åtminstone tillfälligt stänga ned den speciella avdelningen på sjukhuset.

Sjukhuset på Bornholm tillhör organisatoriskt Region Hovedstaden, där Rigshostitalet i Köpenhamn är det stora universitetssjukhuset.

På Bornholm finns dock akutverksamhet dyngnet runt, förlossningsenhet och vårdavdelningar precis som på stora sjukhus.