Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inte trevligt att höra stockholmska på Ica”

Statsepidemiologens svar om att Stockholm kan isoleras: I princip omöjligt.
Ulrika Lundin, 51, Falsterbo, tycker att säsongsboende ska stanna hemma just nu.
Jonas Eriksson, 55, ekonom, är född i Skåne men har bort i Stockholm sedan 80-talet och har hus i Falsterbo.Foto: Privat
Falsterbo-Skanör lockar varje år mängder med gäster under påsken och sommaren.Foto: KVÄLLSPOSTEN/EXP
Foto: JENS CHRISTIAN

Redan nu har säsongsboende börjat bege sig till sina fritidshus på Falsterbonäset. Det råder ökad aktivitet på golfbanor och hotell.

Bland lokalbefolkningen går åsikterna isär – vissa är oroliga för att de för med sig coronaviruset och vissa ser inga problem med att de kommer. 

– Just nu tycker jag inte det är trevligt att höra stockholmska inne på Ica i Falsterbo, säger Ulrika Lundin, 51.

Varje år drar Skanör-Falsterbo med sina vackra vyer, prisbelönta krogar och pittoreska smultronställen mängder med besökare. Inte minst från människor som har fritidshus i området.

Vanligtvis lever lokalbefolkningen och sommargästerna i en balanserad symbios – men nu är läget annorlunda. 

I lokala facebookgrupper uttrycker många sin oro över att ”Stockholmarna redan börjat drälla in”.

Skanör med sina färgglada badbodar.Foto: STAFFAN ANDERSSON / SYDPOL/IBL
Falsterboveckan och Falsterbo horse show är evenemang som drar mycket folk. Då är Badhytten populärt.Foto: JENS CHRISTIAN

I butikerna är det större trängsel än vanligt så här års och i semesterhusen har det börjat lysa. Ulrika Lundin, 51 är utbildningsledare i Falsterbo. Hon känner sig orolig och önskar att de som bor i områden med relativt hög smittspridning håller sig hemma. Hon är orolig för att de för med sig viruset ner till Näset.

”Just nu tycker jag inte det är trevligt att höra stockholmska”

– Det kanske är egoistiskt av mig men just nu tycker jag inte det är trevligt att höra stockholmska inne på Ica i Falsterbo, säger hon och fortsätter:

– Det handlar inte om att man är rabiat eller tycker att stockholmare är dumma. Det spelar ingen roll var de kommer i från men vi har ju ombetts att stanna hemma. Det gör man ju inte om man kommer ner hit.

Orolig för barnen

Johanna Persson Länsberg, 43, delar bilden. Andra dialekter än skånska hörs på mataffären och mer folk är vanligt är ute och rör sig. 

Johanna Persson Länsberg, 43, egenföretagare, Skanör, tycker även hon att alla ska hålla sig hemma.Foto: Privat

Hon upplever att befolkningsökningen som vanligen brukar ske vid påsk redan har inträffat.

– Vi gör så gott vi kan för att vara isolerade och hålla avstånd. Men ett av våra barn i grundskoleåldern har problem med astma så det är ett orosmoment när det kommer hit människor från ett område med stor smittspridning. 

”Många tar inte det här på allvar.”

Både Johanna och Ulrika tycker att Sverige borde införa hårdare regler för att stoppa upp smittspridningen.

– Det känns mycket som att man nu litar till människors sunda förnuft men samtidigt tycker jag mig märka att många tar inte det här på allvar, säger Johanna.

Strömmar folk till hotell och golfbanor

På hotellet som Christian Wilander, 45, driver är det en hel del gäster om man jämför med branschen i övrigt men han är fortfarande tacksam för alla som köper take-away och stöttar på andra sätt.

Christian Wilander, 45, hotellägare, Skanör.Foto: Privat

Både personal och gäster är noga med att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer om avstånd och handhygien, säger han.

– De har ju sagt att man ska ut och resa mindre så folk får bedöma själva om de är friska och symptomfria, och då är de välkomna. Kommer andra riktlinjer att alla ska vara hemma så får man ju följa det. Men sedan tror jag inte på det här att stänga inne folk som är friska, säger Christian Wilander.

”Sedan tror jag inte på det här att stänga inne folk som är friska”
Peter Marcusson, 57, ordförande för Falsterbo golfklubb.Foto: Falsterbo Golfklubb.

På golfbanan i Falsterbo har antal besökare ökat markant på bara några dagar – och Peter Marcusson, 57 ordförande för Falsterbo golfklubb, får ständigt notis om att fler är på väg.

Han säger att alla som är friska och symptomfria är välkomna.

– Jag kan som ordförande i klubben inte säga att Stockholmare inte är välkomna till klubben i påsk, det vore helt fel. Det här är ett beslut som regeringen och riksdagen måste ta. Fattar de beslut om att folk inte får resa så är det det som gäller, säger han.

Väntar med att åka till stugan

En som har sommarhus i Falsterbo är stockholmaren Jonas Eriksson, 55, ekonom. Han berättar att flera vänner redan gett sig dit.

– Jag har ett par kompisar som flyttat ner till sina sommarstugor för att de är rädda för viruset. Det enda de gör då är att sitta i sina stugor i Falsterbo och gå och handla. Den grejen att man skulle stänga av möjligheten att åka till sina fritidshus tycker jag är för mycket inskränkning på folks frihet, säger han.

”För mycket inskränkning på folks frihet”

Själv vill han vänta och se hur läget utvecklar sig innan han beger sig ner.

– Jag tror på den svenska modellen att individen ska ta sitt eget ansvar. Jag tycker inom rimliga gränser att man ska kunna röra sig i landet om man är försiktig och anstränger sig för att undvika smitta.

Näset är precis som övriga Sverige redan hårt drabbat ekonomiskt av coronakrisen. Just nu sitter centrumföreningen Skanör Falsterbo i möten med kommuner om hur man ska stötta företagen.

Lars Rosén, 73, Skanör, ordförande för centrumföreningen Skanör Falsterbo.Foto: Privat

Det största orosmomentet är dock sommarsäsongen.

– Skulle stockholmarna och andra sommargäster utebli då blir det mer eller mindre en katastrof. Många företag får in mer än halva årsomsättningen under sommarveckorna, säger Lars Rosén, Skanör, ordförande för centrumföreningen Skanör Falsterbo.

Jenny-Anne och hennes familj sitter instängda i lägenheten i Teneriffa – får bara gå ut och handla. Hör henne berätta om karantänen på turistön.