Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Caroline vill inte åka – vägras återbetalning

23-åriga Caroline Petersson i Halmstad ville boka av familjeresan till Milano efter corona-utbrottet i norra Italien.
Foto: Privat
Duomo di Milano är Milanos gotiska katedral, säte för den Romersk-katolska kyrkans ärkebiskop i Milano. Den är 157 meter lång och rymmer 40 000 människor och är därmed den näst största gotiska katedralen i världen.
Foto: Colourbox

23-åriga Caroline Petersson i Halmstad ville boka av familjeresan till Milano efter corona-utbrottet i norra Italien.

Men researrangören sa nej – oron för att bli sjuk var inte ett giltigt skäl för avbokning av resan.

Nu har Caroline anmält reseföretaget till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Det var Caroline, hennes syster och mamma som bestämt sig för en weekendresa till Milano i Italien.

Bokningen gjordes i början av februari och resan skulle ha skett den 27 februari. Trion var jätteglad.

– Där finns ju så mycket spännande att se. Den stora katedralen och Leonardo da Vincis målning ”Nattvarden” är något av alla godbitar. Sedan ville vi äta god mat också, säger Caroline.

Resan kostade knappt 12 000 kronor för alla tre och var en paketresa som betalades med bankkort.

Helt fel att åka

– Vid det tillfället var smittspridningen inte särskit känd. Sedan eskalerade det för varje dag och till sist kände vi att det hade varit helt fel att åka, säger Caroline.

Hon säger att familjen inte hade känt sig bekväm med att turista i ett smittat område. De blev rädda helt enkelt och skrev till resebyrån och avbokade resan. Pengarna hoppades de få tillbaka.

– Det här var ju verkligen inte den resan vi ville ha. Vi hade läst om att mycket i staden hade stängt på grund av smittspridningen. Man vill ju inte bli sjuk heller och därför avbokade vi till sist resan, säger Caroline.

Men från researrangören TrpX med huvudkontor i Malmö var det kalla handen när det gällde möjligheten att få pengarna tillbaka, vilket SVT Nyheter Halland var först med att berätta.

Resebyrån skriver i ett mejl till Caroline att de är medvetna om uppkomsten av viruset och att det kan ”skapa en känsla av oro, men att det tyvärr inte är ett giltigt skäl för avbokning av resan”.

Företaget lät förstå att varken hotell eller flygbolag skulle medge någon återbetalning/avbokning i nuläget.

Besvikna på svaret

Caroline och hennes familj är besvikna på svaret.

– Vi tycker det är ansvarslöst att inte stoppa resorna dit. Vi vill inte bli sjuka förstås. Men vad hade hänt om vi kommit tillbaka och burit på smittan? Då kunde vi riskerat att smitta en massa andra också, säger Caroline.

I dag är Italien centrum för Europas corona-explosion. Cirka 4 500 personer har testats positivt för covid-19 och omkring 200 har avlidit.

Efter att avbokningen gjordes avråder också UD från icke nödvändiga resor till regionerna Piemonte, Ligurien, Lombardiet, där Milano ligger, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche och Toscana i norra Italien.

Caroline har gjort anmälan till Allmänna reklamationsnämnden och kräver att få pengarna tillbaka.

Kvällsposten har utan framgång sökt resebyrån i Malmö för en kommentar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!