Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corona ledde till konkurs för Michelinbelönad krog

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Restaurang Savs ägare Sven Jensen och Alexander Fohlin – här på Savs hemsida – beskriver konkursen som en mardröm.Foto: skärmdump
Sav var ett mycket litet ställe med bara fyra bord.Foto: Arkiv

Michelinrestaurangen Sav på Vindåkra gård utanför Malmö har gått i konkurs. Som anledning hänvisar ägarna till coronakrisen.

”Covid-19 har gått fram som en tornado i vår bransch och förstört allt i sin väg i en rasande fart”, skriver de på restaurangens hemsida.

Sav belönades med en stjärna i Guide Michelin 2018 och var tillsammans med tvåstjärniga Vollmers på Tegelgårdsgatan i Malmö de enda lokala restaurangerna med den utmärkelsen.

Daniel Berlin i Skåne Tranås i Tomelilla kommun har också två stjärnor.

Guide Michelin prisade Savs inläggningar och passion för hemodlat, liksom inriktningen på närodlat och säsongens råvaror.

Hade bara fyra bord

Men det räckte inte längre för att restaurangen – som bara hade fyra bord – skulle överleva. Ägarna Sven Jensen och Alexander Fohlin skriver så här på hemsidan:

”Med sorg i våra hjärtan tvingas vi nu stänga vår underbara lilla restaurang SAV.

Covid-19 har gått fram som en tornado i vår bransch och förstört allt i sin väg i en rasande fart.

Både lokalt och globalt har det gått från att vara en lösbar situation till en total katastrof.

Ingen hjälp av staten

Krögarna säger även att de inte haft någon glädje av de hjälpinsatser som staten kommit med.

De krispaket som presenterats i form av uppskov, anstånd och dyra lån har inte hjälpt oss i de små företagen utan endast flyttat fram krisen med risk för mycket större skulder och förluster.

Detta gör att vi med enorm sorg i våra hjärtan tvingats till beslutet att gå i konkurs.”

Sven Jensen och Alexander Fohlin beskriver konkursen som en mardröm:

”Att starta upp något eget, kämpa, bli föräldrar och lyckas så bra att vi fick en Michelinstjärna är ju bara som en dröm.  Men som nu har blivit en mardröm i stället.”

Sydsvenskan var först med att berätta om konkursen för restaurang Sav.

 

Caféägaren är orolig för företagets framtid

Endast bordsservering är tillåtet på caféer och restauranger.