Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corona-kritiken mot Ikea: "De kan slaktas"

Utrikessvep: Så är läget i coronakrisen.
När de danska Ikea-varuhusen öppnade igen efter att ha haft stängt i sex veckor bildades det snabbt långa köer.
Foto: NIELS CHRISTIAN VILMANN / AP TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister uppmanar befolkningen att fortsätta hålla avstånd till varandra.
Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT
I Sverige har alla Ikea-varuhus öppet men åtgärder har gjort så som att stänga restauranger och lekrum.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT

När Ikea öppnade sina varuhus i Danmark efter att ha haft stängt i sex veckor växte köerna snabbt.

Nu får möbelkedjan hård kritik för att de åter slagit upp portarna – trots att regeringen rekommenderat det motsatta. 

– Ikea spelar ett högt spel när de tror att de inte kommer bidra till ytterligare spridning av coronaviruset, säger varumärkesexperten Henrik Byager till BT

Besöker du varuhus i coronakrisen?

I Danmark pågår kampen för att förhindra spridningen av covid-19-smittan. Gränserna är stängda och man får inte samlas i större grupper än 10 personer. Under helgen infördes det uppehållsförbud i flera zoner i Köpenhamn. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har gång på gång uppmanat befolkningen att bekämpa smittan genom att hålla sig till restriktionerna och följa riktlinjerna från myndigheterna.

– Oavsett vilka beslut vi fattar på Christiansborg med den här öppningen, så står det hela och faller på vår egen förmåga att hålla avstånd, sa hon nyligen till DR.

Under måndagen öppnade Ikeas varuhus upp i landet igen efter sex veckor. När dörrarna slogs upp bildades genast långa köer och när bilderna spreds över landet väckte de ilska. 

– I ljuset av att man på söndagskvällen kunde se på tv hur en mor tillsammans med sin lilla dotter fick böter för att stå ensamma på en tom lekplats blir det en stor kontrast när vi se bilder på de långa köerna utanför varuhusen. Jag har svårt att se att det finns någon goodwill att hämta för Ikea här, säger Bruno Christensen, detaljhandelsexpert, till BT. 

Många har reagerat negativt på bilderna från Ikea i Gentofte utanför Köpenhamn.
Foto: NIELS CHRISTIAN VILMANN / EPA / TT

Kritik mot regeringens otydlighet

Öppningen sker trots att regeringen, genom näringslivsministern Simon Kollerup,  uppmanat verksamheter att fortsätta ha stängt. 

– Ikea spelar ett högt spel när de tror att de inte kommer bidra till ytterligare spridning av coronaviruset, säger varumärkesexperten Henrik Byager. 

– Om vi om två veckor plötsligt ser att Ikea-anställda har smittat kunder så är det en katastrof. Då har man spelat högt, förlorat och då kan man slaktas. 

Men det riktas också kritik mot regeringens otydlighet i frågan. 

– Myndigheterna säger inte tydligt att Ikea inte får öppna, och då får de ta ett eget beslut som de sen kan få kritik för. Jag har svårt att se någon klar linje här, säger Henrik Byager. 

Ikea försäkrar att de gör allt för att återöppningen sker på ett ansvarsfullt sätt. På flera ställer i varuhusen finns det handsprit, vakter kontrollerar att kunderna håller avstånd och det finns en begränsning antalet kunder som får vistas i varuhuset samtidigt. Precis som i de svenska varuhusen har man som försiktighetsåtgärd också stängt barnens lekrum och restaurangerna.

– Vi har inte fått någon konkret instruktion från regeringen om att vi inte kan öppna. Vi har under de sex veckor vi har haft stängt sett till att vi nu är supernoga med att använda oss av och följa de anvisningar vi får av hälsomyndigheterna, säger Christian Mouroux Pedersen, som är kommunikationschef för Ikea i Danmark, till Ritzau. 

Sophie Løhde är politisk ordförande för Venstre, hon är kritisk till hur regeringen hanterar frågan.
Foto: Pressbild

Ministern inte nöjd

Näringslivsminister Simon Kollerup är inte nöjd med Ikeas beslut. 

– Jag och regeringen gav under helgen en mycket tydlig rekommendation. Jag hade räknat med att den skulle följas. Vi ser otroligt allvarligt på det här och kommer självklart att följa upp det, säger han till TV2.

Men hans uttalanden får hård kritik av politiska motståndare, som i stället ställer sig på Ikeas sida. En av dessa är Sophie Løhde som är politisk ordförande för Venstre. 

– Det är besynnerligt att ministern hotar en verksamhet som både följer lagen och hälsomyndigheternas riktlinjer. Antingen är det ett förbud eller så är det inte ett förbud, säger hon. 

Sophie Løhde påpekar också att Ikea redan den 17 april annonserade att man skulle öppna igen den 27 april och att näringslivsministern därmed hade gott om tid på sig att hantera frågan. 

TV: Här slår polisen till – mot danskar som står still

Hård kamp mot folksamlingar i Danmark – förbud att stanna till i vissa områden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!