Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coop-butik förbjuds hantera kött efter fusk

Coop i Örkelljunga har avslöjats med att mala ner kött som passerat bäst-före datum och märkt om det.
Foto: Nike Isaksson/Ibl-Aop
Medarbetaren som haft ansvar för kötthanteringen är tagen ur tjänst i väntan på utredning.
Foto: Anders Wiklund/TT

Coop i Örkelljunga har avslöjats med att mala ner kött som passerat bäst-före datum och märkt om det.

Nu har Söderåsens miljöförbund förbjudit butiken att hantera kött.

– Man tror ju inte att man ska få uppleva det här, säger Ann Persson, tillförordnad miljöchef på Söderåsens miljöförbund.

Söderåsens miljöförbund gjorde en första planerad tillsyn redan i slutet av mars. Då hittades brister i rengöring, vilket gjorde att inspektörerna valde att göra återbesök.

En ny inspektion genomfördes den 26 april.

– Det fanns då en större mängd kött som hade passerat bäst före-datum. När inspektörerna sedan kom tillbaka dagen därpå kunde de konstatera att delar av köttet hade flyttats. Det fanns också brutna konsumentförpackning och då valde inspektörerna att konfrontera butiken, säger Ann Persson.

"Bakterierna växer"

Det kom då fram att det utgångna köttet hade styckats upp och försetts med nya etiketter.

– Det strider mot all lagstiftning så vi kommer förstås att skicka detta vidare till polisen, säger Ann Persson.

Butiken har nu fått förbud mot att hantera kött manuellt. Förbudet gäller tills butiken kan visa att bristerna är åtgärdade.

– Riskerna med att hantera kött på det här sättet är ju bakterierna växer. Men vi har inte fått in några klagomål och inte fått några rapporter om att någon blivit sjuk, säger Ann Persson.

Kvalitetssamordnaren: Strider mot lagen

Thomas Remgard, kvalitetssamordnare vid Coop region syd, kan bara beklaga det som inträffat.

– Här är det ingen tvekan om att butiken har brustit mot de tydliga regler och rutiner som finns. Det är en katastrof och vi ser otroligt allvarligt på det och har vidtagit kraftfulla åtgärder.

I torsdags rensades butiken på allt kött som hanterats manuellt.

Medarbetaren som haft ansvar för kötthanteringen är också tagen ur tjänst i väntan på utredning. Butikens ledning har också förstärks med medarbetare från andra butiker. Coop har också börjat renovera beredningslokalerna, enligt kvalitetssamordnaren.

– Dessutom har vi förstås påbörjat en omfattande utredning för att kartlägga vad som har hänt. Vi tar detta på största allvar och har också bestämt att vi inte kommer att stycka något kött i den här butiken.

Han säger också att fusket inte bara påverkar butikens förtroende – utan även Coop i stort.

– Skadan är skedd och vi kan bara be om ursäkt. Vi kommer att jobba intensivt för att återställa förtroende. Vi har aldrig varit med om detta tidigare och vi tror verkligen att det här är en isolerad händelse.

Inget liknande

Ann Persson säger också att hon, under hela sitt arbetsliv, inte varit med om något liknande.

– Det här är ju heller inget som livsmedelsinspektörerna tittar efter. Man räknar ju inte med att man ska hitta något sådant här. Men här hittade man det och tog dem på bar gärning, säger hon.

I december 2007 avslöjade Uppdrag Granskning att flera Ica-butiker i Stockholmsområdet märkte om och sålde köttfärs som hade passerat sista förbrukningsdag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!