Richard Karlsson med 12-årige sonen Collin, som är multifunktionshindrad. Foto: PRIVATRichard Karlsson med 12-årige sonen Collin, som är multifunktionshindrad. Foto: PRIVAT
Richard Karlsson med 12-årige sonen Collin, som är multifunktionshindrad. Foto: PRIVAT
Collin föddes med den sällsynta diagnosen 22q11-deletionssyndromet. Han sitter i rullstol och kommunicerar med kroppsspråk och ljud. Foto: PRIVATCollin föddes med den sällsynta diagnosen 22q11-deletionssyndromet. Han sitter i rullstol och kommunicerar med kroppsspråk och ljud. Foto: PRIVAT
Collin föddes med den sällsynta diagnosen 22q11-deletionssyndromet. Han sitter i rullstol och kommunicerar med kroppsspråk och ljud. Foto: PRIVAT
Collin fick låna en speciell trehjulig gåstol av en kompis, som sen flyttade. Nu ska han få en egen. Foto: PRIVATCollin fick låna en speciell trehjulig gåstol av en kompis, som sen flyttade. Nu ska han få en egen. Foto: PRIVAT
Collin fick låna en speciell trehjulig gåstol av en kompis, som sen flyttade. Nu ska han få en egen. Foto: PRIVAT

Collin, 12, får äntligen röra på sig – tack vare insamling

Publicerad

Collin, 12, är multifunktionshindrad och har svårt att röra sig.

Tack vare en insamling på Facebook får han nu en speciell gåstol som landstinget inte velat köpa in.

– Som föräldrar till funktionshindrat barn tvingas man tyvärr slåss hela tiden, säger pappa Richard Karlsson, 44.

Collin Karlsson, i Klippan, föddes med den sällsynta diagnosen 22q11-deletionssyndromet. Han sitter i rullstol och kommunicerar med kroppsspråk och ljud.

– Han har en skada på hjärnan och kan inte prata. Han har också motorikproblem, problem med immunförsvar och en allvarlig epilepsi, säger Richard Karlsson.

Från landstinget Region Skåne har Collin tidigare haft en gåstol som fungerat så att han kunnat röra på sig. Nu när Collin växt har han fått byta till en större modell som inte fungerat, enligt Richard.

– Ingen av modellerna som Region Skåne har valt att upphandla fungerar. Collin får inte det stöd han behöver. Ryggen riskerar att skadas, hans kroppsställning blir fel och samtliga modeller är också för tunga för att han ens ska ta sig framåt.

Collin fick låna en speciell trehjulig gåstol av en kompis, som sen flyttade. Nu ska han få en egen.Foto: PRIVAT

Landstinget: "Ett fritidshjälpmedel"

Collin sitter därför mest i sin rullstol. Han fick tidigare låna en specialbyggd trehjulig gåstol som kallas Race Runner av en klasskompis men nu har kompisen flyttat. 

Några andra landsting har i enstaka fall köpt in en sådan när det inte funnits någon annan lösning för svårt multifunktionshindrade. Men Region Skåne har sagt nej.

– Vi kan inte kommentera det enskilda patientärendet, men Region Skånes uppdrag är att tillgodose behovet av förflyttningshjälpmedel i närmiljö. Springcykel är ett fritidshjälpmedel och förskrivs därför inte eftersom det inte ingår i Region Skånes uppdrag, säger Mikael Reingsdahl, divisionschef för habilitering och hjälpmedel i landstinget.

Richard Karlsson med 12-årige sonen Collin, som är multifunktionshindrad.Foto: PRIVAT

Facebookgrupp samlade in pengar

Richard har kämpat mot landstinget i drygt två år.

– För oss handlar det inte om fritidssysselsättning utan om det mest grundläggande; att Collin ska få gå lite ibland. Vi vet att den gåstolen fungerar för honom. Men den erbjuder inte landstinget utan man får köpa den själv för drygt 25 000 kronor. Det är mycket pengar för mig, säger han.

En person tipsade Facebookgruppen Ellas hjältar, där initiativtagaren Catja Karlberg samlar in pengar till barn som har det svårt. Collins föräldrar tackade ja till en insamling. Nu har 26 200 kronor samlats in och Catja har beställt en gåstol till Collin.

– Vi är uppriktigt mållösa inför det makalösa engagemang människor visat. Det betyder otroligt mycket för oss och framför allt för Collin, säger Richard. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag