Collin, 12, får äntligen röra på sig – tack vare insamling

Richard Karlsson med 12-årige sonen Collin, som är multifunktionshindrad.
Foto: PRIVAT
Collin föddes med den sällsynta diagnosen 22q11-deletionssyndromet. Han sitter i rullstol och kommunicerar med kroppsspråk och ljud.
Foto: PRIVAT
Collin fick låna en speciell trehjulig gåstol av en kompis, som sen flyttade. Nu ska han få en egen.
Foto: PRIVAT

Collin, 12, är multifunktionshindrad och har svårt att röra sig.

Tack vare en insamling på Facebook får han nu en speciell gåstol som landstinget inte velat köpa in.

– Som föräldrar till funktionshindrat barn tvingas man tyvärr slåss hela tiden, säger pappa Richard Karlsson, 44.

Collin Karlsson, i Klippan, föddes med den sällsynta diagnosen 22q11-deletionssyndromet. Han sitter i rullstol och kommunicerar med kroppsspråk och ljud.

– Han har en skada på hjärnan och kan inte prata. Han har också motorikproblem, problem med immunförsvar och en allvarlig epilepsi, säger Richard Karlsson.

Från landstinget Region Skåne har Collin tidigare haft en gåstol som fungerat så att han kunnat röra på sig. Nu när Collin växt har han fått byta till en större modell som inte fungerat, enligt Richard.

– Ingen av modellerna som Region Skåne har valt att upphandla fungerar. Collin får inte det stöd han behöver. Ryggen riskerar att skadas, hans kroppsställning blir fel och samtliga modeller är också för tunga för att han ens ska ta sig framåt.

Collin fick låna en speciell trehjulig gåstol av en kompis, som sen flyttade. Nu ska han få en egen.
Foto: PRIVAT

Landstinget: "Ett fritidshjälpmedel"

Collin sitter därför mest i sin rullstol. Han fick tidigare låna en specialbyggd trehjulig gåstol som kallas Race Runner av en klasskompis men nu har kompisen flyttat. 

Några andra landsting har i enstaka fall köpt in en sådan när det inte funnits någon annan lösning för svårt multifunktionshindrade. Men Region Skåne har sagt nej.

– Vi kan inte kommentera det enskilda patientärendet, men Region Skånes uppdrag är att tillgodose behovet av förflyttningshjälpmedel i närmiljö. Springcykel är ett fritidshjälpmedel och förskrivs därför inte eftersom det inte ingår i Region Skånes uppdrag, säger Mikael Reingsdahl, divisionschef för habilitering och hjälpmedel i landstinget.

Richard Karlsson med 12-årige sonen Collin, som är multifunktionshindrad.
Foto: PRIVAT

Facebookgrupp samlade in pengar

Richard har kämpat mot landstinget i drygt två år.

– För oss handlar det inte om fritidssysselsättning utan om det mest grundläggande; att Collin ska få gå lite ibland. Vi vet att den gåstolen fungerar för honom. Men den erbjuder inte landstinget utan man får köpa den själv för drygt 25 000 kronor. Det är mycket pengar för mig, säger han.

En person tipsade Facebookgruppen Ellas hjältar, där initiativtagaren Catja Karlberg samlar in pengar till barn som har det svårt. Collins föräldrar tackade ja till en insamling. Nu har 26 200 kronor samlats in och Catja har beställt en gåstol till Collin.

– Vi är uppriktigt mållösa inför det makalösa engagemang människor visat. Det betyder otroligt mycket för oss och framför allt för Collin, säger Richard. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!