Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Clark Olofsson sågar nya Hollywood-filmen

Clark Olofsson om Norrmalmstorgsdramat: "Jag skulle därifrån med pengar"
Clark Olofsson intervjuades om sitt nya liv av Kvällspostens Caroline Larsson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Clark Olofsson lever idag ett stillsamt liv i Skåne.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Noomi Rapace har en av huvudrollerna.
Foto: OLIVIER BORDE / BESTIMAGE / BEST IMAGE TT NYHETSBYRÅN
Bild från gisslandramat 1973.
Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Den nya Hollywoodfilmen Stockholm har bara visats i svenska biosalonger i några dagar men redan fått svidande kritik. 

Clark Olofsson, en av det verkliga dramats huvudpersoner, avfärdar helt både filmer och böcker som försökt skildra händelsen. Han är inte ett dugg nyfiken på att se den nya filmen.

– Tre skott i taket är det enda som stämmer – allt annat är falskt, säger han till Kvällsposten.

I helgen hade filmen ”Stockholm” svensk biopremiär. Filmen bygger på gisslandramat Kreditbanken på Norrmalmstorg som utspelade sig mellan den 23 och 28 augusti 1973 och som gett upphov till den i dag kritiserade psykologiska termen ”Stockholmssyndromet”. I rollistan finner man stjärnor som Ethan Hawke, vars rollfigur Lars löst bygger på rånaren Janne Olsson, samt Noomi Rapace som den gisslantagna Bianca.

Men filmen skiljer sig mycket från hur de där augustidagarna för 46 år sedan verkligen gick till, berättade Jan-Erik ”Janne” Olsson, initiativtagaren till rånet, i veckan.

– Det var inte mycket till film... Jag fattar inte hur de tänkte, sa Olsson.

Rånarna överens

Och han får medhåll av fler inblandade.

I en intervju med Kvällsposten/Expressen under våren berättade en annan av dramats huvudpersoner, Clark Olofsson, att han själv konsekvent vägrat se alla filmatiseringar om händelsen som släppts genom åren.
Clark Olofsson blev intervjuad där han då bodde på en ort några mil från Malmö.

– Jag vet ju att det stämmer ju inte. Verkligheten är helt annorlunda. Även om det kan vara filmiskt roande och så där så… Nej jag tycker inte det.

– Ska man göra något så ska man åtminstone göra så som det hände i verkligheten. Eller andan ska vara sådan.

Är du aldrig nyfiken på att se den som spelar dig?

– Nej.

Inte ens nu när Hollywoodfilmen haft premiär har han ändrat sin inställning. När Kvällsposten får tag i honom befinner han sig på semester i södra Europa och bekräftar att han inte heller tänker se denna film.

– Det finns inget att säga. Tre skott i bankvalvets tak - det är det enda som stämmer med verkligheten. Allt annat är falskt.

Men det är inte bara i filmens värld som Norrmalmstorgsdramat skildrats genom åren. Ett flertal böcker har publicerats - Olofsson har själv gett sin version i boken ”Vafan var det som hände?” som kom ut 2015. Men även bland böckerna skiljer sig berättelserna åt.

– Jag såg en bok här där det stod ”Sanningen om Norrmalmstorg” som en polis hade skrivit. Den skrev jag faktiskt tillbaka till och berättade en massa av det där som han var säker på. Och gud vad sur han blev.

Ingen kontakt i dag

Gisslandramat på Norrmalmstorg avslutades hastigt under sin sjätte dag när polisen släppte in gas i bankvalvet och rånarna tvingades ge upp. Olsson dömdes till 10 års fängelse och Olofsson friades, men har dömts för andra brott sedan dess. Båda är idag frigivna och bor i Skåne - men har ingen kontakt.

NORRMALMSTORGSDRAMAT DAG FÖR DAG

TORSDAG 23 AUGUSTI 1973

Vid tio på morgonen stegar en maskerad Janne Olsson in på Kreditbanken, skjuter skottsalvor i taket och tar gisslan.

Clark Olofsson, som satt fängslad i Norrköping, skickas till banken på eftermiddagen efter Olssons krav. Polisen tror inledningsvis att rånaren är en annan.

FREDAG 24 AUGUSTI 1973

Natten mot fredagen försöker en prickskytt skjuta Olsson, men Olofsson varnar honom genom att skjuta i väggen. Olofsson ringer till Sveriges Radio för att förklara att han försökte förhindra blodsutgjutelse. Strax efter klockan 19 smäller en bomb som Olsson gjort.

LÖRDAG 25 AUGUSTI 1973

På morgonen stängs dörren till valvet utifrån och gisslan är inlåst. Polisen installerar också avlyssningsapparater för att lyssna av valvet. Olsson tar av sig sin maskering.

SÖNDAG 26 AUGUSTI 1973

Klockan 21 börjar polisen borra i taket, ljudet är öronbedövande och gisslan skriker: ”Sluta borra! Sluta borra!” Polisen tror att någon blir våldtagen. Olofsson och Olsson barrikaderar dörren inifrån med tunga möbler.

TISDAG 28 AUGUSTI 1973

Polisen borrar under natten ett tredje hål i taket. Olsson skjuter upp i hålet och träffar en polis. Vid 18-tiden slutar radion att sända direkt från Norrmalmstorg, eftersom polisen förstått att det finns en radio i valvet. Men de hann höra att ambulanser kommit till torget, så gasen var väntad. Klockan 21 börjar tårgasen strömma in. Olofsson skriker: ”Vi ger oss!”. Även Janne skriker samma sak. Olsson leds ut i handbojor ungefär klockan 21.40 och därmed var Norrmalmstorgsdramat över.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!