Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Christoffer Lundquist får musikpris i Malmö

Foto: Christer Wahlgren
VOLLSJÖ. Han lärde sig älska Beatles innan han ens kunde gå. I morgon tar skåningen Christoffer Lundquist emot George Martins Music Award vid en prisceremoni på Palladium i Malmö där instiftaren själv medverkar. - Det är ofattbart stort, säger han och berättar att han köpt tak för prispengarna - 100000 kronor.

FAKTA

NAMN: Christoffer Lundquist. ÅLDER: 41 år. HAR LIRAT MED: Brainpool, Per Gessle, Roxette. HAR SPELAT IN MED: Ulf Lundell, Per Gessle, Sahara Hotnights, Magic Numbers. BOR: Vollsjö FAMILJ: Fru, barn, katter. FAVORITARTIST: Beatles FAVORITALBUM: Vita dubbeln AKTUELL: George Martin Music Award och solodebuten "Through the window".

Christoffer Lundquist, med förflutet i Brainpool som hade en hit med bland annat "Band-starter", spelar gitarr i Roxette, som just nu snurrar runt jorden. Men i dagarna har han återvänt hem för ta emot priset ur Beatles-producenten George Martins hand.
- Det är osannlikt stort. Dessutom att det är Staffan Olander som ligger bakom. Jag växte upp med hans och Rune Hallbergs Beatlesprogram i radion.
Så Beatles har alltid varit ditt band?
- Jag växte upp med klassisk musik och bara det. Men sedan var det moster Helena som gillade Beatles. Hon betraktades lite som familjens svarta får. Beatles musik beskrevs som dunka dunka. Jag var fyra när hon spelade Beatles för mig första gången och har sedan dess varit fast. Spelar nog vita albumet en gång i månaden.

Hysteriskt mottagande

Du har på senare tid jobbat som gitarrist i Roxette som turnerat i Sydamerika.
- Helt galet. Även om det handlar om Per och Marie så har fansen stenkoll på oss andra också. Mottagandet är hysteriskt. Vi blir hembjudna till folk på middagar.
Ändå sedan Per Gessle skrev kontrakt med Brainpool har ni jobbat ihop.
- Vi jobbar bra tillsammans, tycker ofta likadant och tänker väldigt lika. Vi älskar samma slags musik. Men till skillnad från Per, har jag inte koll på varenda b-sida.
Du har byggt en egen studio i en gammal ladugård där du spelat in 100 artister. Från Lundell, Moneybrother och Gessle till...
- Lio, som är en hashrökande sexbarnsmor från Paris...
- Först ut var Thåström. Jag var inte själv där. Men han ringde en enda gång, när toaletten hotade att svämma över...
Hur hamnade ni i Vollsjö, du och din fru Ylva?
- Vi letade efter ett sommarhus där jag skulle kunna jobba men det slutade med att vi flyttade hit. Jag, som är uppvuxen på Sandgatan mitt i Lund, har aldrig ångrat det. Vi har vuxit fast här. Engagerat oss i byn. I skolan som lades ner. Jag gillar lugnet. Slipper utseendefixering, konsumtionshysteri, konkurrenshets... Allt sånt som är så påtagligt i storstaden. Kanske blir vintern en smula lång, men det är allt.

Omvänd fåfänga

Du har mest jobbat med andra men plötsligt ger du ut en platta i eget namn, "Through the window". Men inte ens då kliver du fram riktigt utan gömmer bilden på dig själv på omslaget.
- Jag tänkte faktiskt gömma mig bakom ett alter ego. Omvänd fåfänga.
Och Brainpool finns också kvar.
- Ja rockoperan "Junk" lever sitt eget liv. Folk har vigt sitt liv åt den.
Roxetteturné, skivinspelningar, egen skiva...
- Jag jobbar jämnt. Sju dagar i veckan. Jag skriver låtar innan jag går och lägger mig. Jag hållit på så i tolv år. Och det går förstås inte i längden.
Vad är det som driver dig att jobba så mycket?
- Jag vill inte missa nåt.
Är det till och med du som lägger om taket på huset nu?
- Nej det är prispengarna som får jobba...

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!