Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Christofers märkliga bot: ”Tycker det är helt sjukt”

Christofer Persson, 31, är förbannad på Skånetrafiken efter böterna som en tjuvåkare fick i hans namn. Foto: Privat
Nu har Christofer fått brev från Kronofogden som kräver pengar. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
Det var i februari som Christofer fick hem en faktura från Skånetrafiken för att ha tjuvåkt mellan Malmö och Helsingborg: ”Det här är ju ingen resa jag har gjort, jag åker ju knappt tåg alls längre”, säger Christofer. Foto: TOMAS LEPRINCE

Tjuvåkaren på tåget lämnade Christofer Perssons uppgifter när han åkte fast vid biljettkontrollen men visade inget ID.

Nu hotas Christofer med Kronofogden.

Förskoleanställde Christofer både bor och verkar i Lund och blev därför förvånad när han fick hem en faktura från Skånetrafiken i februari angående en tjuvåkning som skulle ha skett i januari på ett tåg mellan Malmö och Helsingborg.

– Jag undrade förstås vad det var, det här är ju ingen resa jag har gjort, jag åker ju knappt tåg alls längre.

Christofer tog omedelbart kontakt med trafikbolaget för att bestrida boten eftersom han inte hade åkt. Han fick besked om att göra en polisanmälan och att skicka in en kopia på anmälan och hans legitimation. 

– Men ändå fick jag påminnelse och nu häromdagen kom ett brev från Kronofogden där innebörden var att nu ska pengarna in, dessutom har beloppet nu ökat till 2 000 med olika avgifter.

Så lurade tjuvåkaren Skånetrafikens kontrollanter

Den som tjuvåkte på tåget visade, enligt Skånetrafikens besked till Christofer, ingen legitimation. Däremot uppgav personen Christofers personnummer samt annan personlig information som kontrollanterna frågade efter.

Mikael Thomasson, chef för företag och partners på Skånetrafiken, bekräftar att kontrollanterna kan komma att ställa kontrollfrågor i samband med att tilläggsavgifter, böter, skrivs ut.

– Har det blivit fel, som den här resenären säger, ska man skicka in en kopia på en polisanmälan samt sin legitimation, därefter stryker vi oftast ärendet.

Christofer Persson säger att han har skickat in de efterfrågade uppgifterna men inte fått något svar från Skånetrafiken.

Christofer Persson, 31, är förbannad på Skånetrafiken efter böterna som en tjuvåkare fick i hans namn. Foto: Privat

Skånetrafiken: ”Jätteolyckligt”

Enligt trafikbolaget har några handlingar inte registrerats.

– Det är jätteolyckligt naturligtvis om han har hamnat i kläm, men han är varmt välkommen att kontakta oss. Så fort vi får in handlingarna tittar vi på det igen, säger Mikael Thomasson.

Hur ofta inträffar liknande händelser, att tjuvåkare uppger falsk identitet?

– Inte särskilt ofta. Kontrollanterna är duktiga på att säkra identiteten och de har också möjlighet att kalla på polis för att få hjälp med att säkra identiteten, säger Mikael Thomasson.

Christofer hoppas nu att det löser sig snabbt för honom och utan att han får en prick hos Kronofogden vilket skulle kunna ställa till stora problem i framtiden.

– Jag tycker att det är helt sjukt. Om de inte är säkra på vem personen är kan de väl inte skicka ut böter på det här viset? I min värld är det som att välja ut någon på måfå och sen posta kravbrev. Det här är mer eller mindre bluffakturor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!