Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Christine, 46, har blivit en riktig hönsmamma

Christine Fransson är tacksam för att hon kunde några höns nytt liFoto: Privat
10 400 höns fanns på flaket när lastbilen var på väg till slakthuset.Foto: ANNA HÅLLAMS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hönsburar åkte av flaket på flera platser längs vägen.Foto: ANNA HÅLLAMS/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bilturen till slakthuset slutade i en ände med förskräckelse för de 10 400 hönsen på lastbilsflaket.

Många dog när de kastades ut på vägbanan. Andra avlivades på platsen. 

Men fyra fjäderfän överlevde dramat. De har nu fått en fristad hemma hos Christine Fransson, 46, i Granemåla i Blekinge. 

Det var i tisdags morse som den olyckliga djurtransporten körde på riksväg 40 i norra Småland. Målet var slakthuset i Vara där de över tiotusen hönsen skulle sluta sina dagar efter ett kort liv som värphöns.

Men polisen misstänker att lasten varit dåligt förankrad och att chauffören körde för fort. Mellan Nässjö och Jönköping åkte ett stort antal burar med levande höns av bilen.

Christine Fransson gav nytt hem åt fyra värphöns som föll ur slaktbilen på väg till slakthuset.Foto: Privat

En del höns dog när burarna föll av. Andra hönor fick avlivas på platsen. Uppskattningsvis ett 100-tal stressade höns samlades in av räddningstjänsten i samarbete med länsstyrelsens personal, innan resan till slakteriet kunde fortsätta.

Men så fanns det fyra hönor som mirakulöst klarade livhanken. De både överlevde dramat med lastbilen och slapp åka vidare till slakthuset.

– Det var när bilen passerade en rondell i Jönköping och tappade ytterligare hönsburar som de fyra hönorna lyckades få spring i benen och komma undan, säger Christine Fransson i Granemåla.

Foto: ANNA HÅLLAMS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA HÅLLAMS/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon hade en bekant som jobbade i en affär i närheten och han såg hur hönsen duckade i ett buskage efter den skräckfyllda resan. 

Åkte personbil

– Han fångade in hönorna och sedan blev det lite snack med räddningstjänsten. Det var tal om att avliva även dessa. Men allt slutade i bästa samförstånd med att han fick behålla de tvåbenta kamraterna i livet.

En stund senare var hönsen på väg mot ett nytt mål – den här gången hem till Christine Fransson på gården i Granemåla i norra Blekinge.

De fyra hönorna har alla getts samma namn efter sin första räddare Peter, som fångade in djuren i en rondell i Jönköping.Foto: Privat

– Vi har ett stall med några hästar och tre kossor. När jag fick samtalet från Jönköping tvivlade jag inte en sekund på att ta emot även hönsen, säger hon.

Och hönorna, till synes lyckliga över beslutet, fick den här gången åka personbil mot sitt nya liv.

– De blev så glada att de värpte ägg i en papplåda redan under resan hit. Sedan har det bara fortsatt. De värper var sitt ägg om dagen, säger Christine Fransson.

Gör en omelett

Ännu har hon inte provat kvalitén på äggen.

– Men jag ska nog göra mig en omelett endera dagen, säger hon.

Hur länge ska hönsen få leva hos dig då?

– Så länge de vill. Vi kommer redan bra överens och en höna kan leva i tio år har jag hört.

Hönsen har fått namn också. Alla heter Petra – efter räddaren Peter som plockade upp dem vid Ekhagsrondellen i Jönköping.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!