Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Christina Husmark-Pehrsson blir socialförsäkringsminister

Dags för operation socialförsäkringar. Sjuksköterskan Christina Husmark-Pehrsson tänker omedelbart se över hela systemet. Privat fick hon och maken Folke fullt upp när taxen smulan och grannens dalmatiner och fick sju valpar.
Chistina Husmark-Pehrsson, 59, blir äldst i regeringen.
När Fredrik Reinfeldt ringde och frågade om hon ville bli socialförsäkringsminister trodde hon det var ett skämt.

FAKTA

Christina Husmark-Pehrsson
Ålder: 59
Jobb: Ny socialförsäkringsminister (m), äldst i regeringen Reinfeldt.
Familj: Maken Folke, barnen Sofia, 34, Oscar, 33, Linus, 28.
Karriär: Sjuksköterska, riksdagsledamot sedan 1998, moderaternas talesman i sociala frågor.
Speciellt uppmärksammad: När familjens tax Smulan i lönndom inledde ett förhållande med grannens dalmatiner.
Resultatet blev sju söta kolsvarta valpar i olika storlek.
Matte sa aldrig mer.

Sjuksköterskan Christina Husmark-Pehrsson från Kågeröd utanför Landskrona har suttit i riksdagen sedan 1998. I dag är hon moderaternas talesman i sociala frågor. Togs på sängen I onsdags kväll ringde Fredrik Reinfeldt till Christina Husmark-Pehrsson och frågade om hon ville bli socialförsäkringsminister i den borgerliga regeringen. Frågan tog den skånska moderatpolitikern på sängen. - Mitt namn hade visserligen nämnts i spekulationerna. Men jag trodde först att det var någon som ville skoja, så jag bad att få ringa tillbaka. Men jodå, i andra ändan fanns faktiskt partiledaren. Vad sa du till Reinfeldt? - Jag bad om två timmars betänketid. Jag ville ju fråga min man först. Och vad sa han? - Folke gav mig allt stöd i världen. Han tog flyget upp till Stockholm i går. Jag ville gärna ha honom här när regeringen presenterades. Christina Husmark-Pehrsson har suttit åtta år i socialutskottet och fyra år i socialförsäkringsutskottet.

Vill ha nytt system

På måndag flyttar hon in som nybakad socialförsäkringsminister under samma tak som Göran Hägglund, socialminister, och Maria Larsson, socialtjänstminister. Christina Husmark-Pehrsson tänker så fort som möjligt tillsätta en utredning som ska se över hela socialförsäkringssystemet. - Det har lappats och lagats alldeles för länge. Folk är otrygga med nuvarande system. Vet du om att du blir äldst i regeringen? - Det är väl härligt att vara äldst. Sånt stör mig inte alls.