Christian Sonesson: Inga IS-terrorister i Staffanstorp

Trots återkommande IS-utspel erkänner Staffanstorps Christian Sonesson (M) att kommunen inte har IS-terrorister.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska medier bagatelliserar terrorism, enligt Christian Sonesson (M).

I ett långt Facebook-inlägg försvarar kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp kritiserade utspel om olika förbud för IS-terrorister - trots att kommunen inte har några sådana.

”Varför är Sverige ständigt steget efter alla andra länder i denna typ av frågor?”, skriver Sonesson.

IS-återvändare ska nekas hjälp och försörjningsstöd.

IS-återvändande ungdomar ska bli utan gymnasium och busskort.

Staffanstorps politiska ledning har gjort flera utspel om vad IS-resenärer inte ska få tillgång till i den skånska kommunen.

Utspelen har kritiserats för att vara populistisk signalpolitik, bland annat för att de strider mot rådande lagstiftning och för att inga IS-terrorister bor i Staffanstorp.

Nu slår kommunstyrelsens ordförande tillbaka.

Staffanstorp.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På Facebook dömer han ut medier och menar att de ”bagatelliserar terrorism”.

Medier raljerar

Samtidigt erkänner han att Staffanstorp inte har några IS-svenskar.

Media har inte kunnat släppa denna fråga utan måste ständigt och jämt raljera kring lagstiftning som ställer kommunala beslut på kant och trivialiserar att det skulle handla om futtiga saker som busskort för ett fåtal gymnasieelever och att Staffanstorp väl knappast har någon som lämnat kommunen för att delta i terrorism.

Ett flertal grannkommuner till Staffanstorp har dock haft det, både Lund och Malmö finns med på SÄPOs lista, även Landskrona och flera andra skånska kommuner finns med”.

Sonesson ifrågasätter vidare vad det är som får ”svenska journalister till att tro att människor aldrig lämnar den kommun som de är bokförda i?”.

”Barnafödande terrorister”

Moderaten vill i stället ha fokus på det han menar är regeringens undanfallenhet i frågan att hantera ”barnafödande terrorister”.

Varför har Sveriges regering inte kommit till bukt med dessa allvarliga frågor så att Sveriges kommuner och enskilda handläggare inte ska behöva fundera över hur de ska hantera en sannolikt misstänkt terrorist som vill ha bostad och försörjningsstöd?

Enligt Csaba Bene Perlenberg sprider Sonessons IS-utspel onödig rädsla bland invånarna.
Foto: NORA LOREK

Facebook-inlägget är kritiskt till bland andra Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

I en ledartext skriver han att det är svårt för medborgarna att värdera de initiativ som tagits mot IS-terrorister, och att de väcker onödig rädsla, så länge Staffanstorp inte redogör för omfattningen av lokal radikalisering.

”Frågan kvarstår: är Staffanstorp ett IS-fäste? Om så är fallet, varför drog inte Moderaterna in busskorten tidigare för att förhindra att IS-resenärer åkte för att sprida skräck och terror i exempelvis Syrien?”, ifrågasätter Csaba Bene Perlenberg.

SMS: ”Inte haft resenärer från Staffanstorp”

I ett sms till Kvällsposten skriver Sonesson:

Vad gällande återvändande terrorister så har vi, mig veterligen, inte haft resenärer som åkt från Staffanstorp, vilket tyvärr dock inte är en garanti för att vi skulle vara fredade från att behöva ställas inför det i framtiden. Eftersom människor är mobila och flyttar”.

Ladda ner.
Foto: Skärmdump

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!