Chris har gett 18 liter blod: ”Man får tillbaka det man ger”

Foto: KATJA KIRCHER / GEBLOD.NU

18 liter blod och 40 blodpåsar.

Det har Chris Brorsson, 56, bidragit med under sin karriär som blodgivare.

– När min dotter gjorde akut kejsarsnitt fick hon blodtransfusion, så man får tillbaka det man ger, säger Chris.

För sexton år sedan fick Chris Brorsson ”tummen ur”. Hon tog sig till blodbussen i Hörby och blev blodgivare. 

– Jag hade funderat på det länge och hörde att då var alldeles för få blodgivare i Skåne, så till sist tog jag tag i det. Det var inget speciellt som hade hänt, men det kändes rätt att göra det. Nu när man vet lite mer har man förstått att det måste komma från en annan människa, vi kan inte ge syntetiskt blod. 

Det har blivit 40 vändor ner till blodbussen och lika många blodpåsar sedan dess. 

– Totalt har jag gett 18 liter blod, det är ju två fulla hinkar! När man tänker på det låter det jättemycket, men det är ju väldigt många blodpåsar också. Jag kommer att fortsätta ge tills de inte vill ta emot mer! Jag har blodgrupp 0- så det kan många få, berättar Chris Brorsson.

”Meddelandet gjorde mig lycklig”

Efter nyår trillade ett sms in i Chris telefon med texten: ”Tack! Det blod som du gav har nu kommit till nytta för en patient. Vänliga hälsningar Blodcentralen Skåne”.

– Det var dagens bästa sms och jag var blev så glad, resten av dagen gjorde tanken på meddelandet mig alldeles lycklig. Jag har aldrig fått ett sådant här sms tidigare och jag tror det är något nytt de börjat med. Jag tycker det är ett bra grepp, det blir en större bekräftelse för en att blodet verkligen kommer till nytta. 

Foto: Sms:et från blodcentralen gjorde Chris lycklig.

DU KAN RÄDDA LIV

Över 200 000 svenskar lämnar varje år blod på landets blodcentraler – och varenda droppe är viktig.

Var tredje blodtransfusion är direkt livräddande i akuta situationer.

Men Blodcentralernas lager är nu nere på en kritiskt låg nivå och behöver fyllas upp.

I en serie berättar Kvällsposten om hur ditt blod kan rädda liv.


• De flesta mellan 18-60 år kan bli blodgivare. På närmaste blodcentral eller blodbuss kan du göra en gratis hälsokontroll och får svar om du kan börja lämna blod.

• Män får ge blod fyra gånger per år, kvinnor tre.

Läs mer om blodgivning och vart du kan vända dig om du vill bli blodgivare på Geblod.nu.


När Chris fick meddelandet var hon på besök i Växjö för att hälsa på sin dotter, svärson och deras barn. För den lilla familjen har blodgivarna varit viktiga.

– Då min dotter skulle föda sitt barn blev det ett urakut kejsarsnitt. När jag hälsade på henne på sjukhuset dagen efter var hon blek som ett lik och hennes blodvärde var jättelågt. Hon fick ta emot blodtransfusion ett dygn för att bli bättre. Efteråt anmälde sig hennes kille som blodgivare, han ville ge tillbaka för det som min dotter fått.

Brist på blod i Skåne

Efter jul och nyårshelgerna har blodlagren i Skåne sinat och Regionen larmade sina blodgivare på sociala medier. Trots att många blodgivare lyssnade och kom in till blodcentralerna är det fortfarande akut brist på blodgrupperna 0- och 0+.

Chris är övertygad om att det är många svenskar som funderar på att bli blodgivare, men som ännu inte gjort slag i saken. 

– Gör det! Det är inte alls farligt att lämna blod, det går snabbt och man får en hälsokoll. Jag har värvat en väninna och några kolleger som precis som jag funderat, men inte åkt dit. Alla kanske inte har råd att bidra till välgörenhet, men det här är ett jättebra sätt att hjälpa samhället, säger Chris Brorsson.

Har du några tips till den som vill bli blodgivare?

– Ät och drick ordentligt innan och fika lite efteråt. Man kan bli lite trött, men jag har aldrig mått dåligt. En gång skulle jag cykla hem från blodbussen och älgade på i hög fart som jag alltid gör. Efter halva vägen fick stanna och vila lite. Så man ska nog ta det lite lugnt! Men det är det värt.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!