Chris 92-åriga mamma blev svårt misshandlad

Dessa brott anmäldes mest i södra Sverige.
Chris Marschalls mamma blev misshandlad av bedragare som lurade sig in i hennes hem för att råna henne.
Foto: Privat

Chris Marschalls mamma öppnade dörren – sedan blev hon svårt misshandlad av rånarna som stod på andra sidan. 

– Hon var så vanställd, hon var svartlila i hela ansiktet och ner mot halsen, säger Chris Marschall till TV4 Nyheterna

Det var den 28 december som det ringde på dörren hemma hos Chris Marschalls 92-åriga mamma i Limhamn. 

När mamman, som är dement och går med rullator, öppnade dörren stod flera rånare på andra sidan. En av rånarna hade lurat sig in i porten efter att ha sagt att han skulle besöka sin mormor.

Dagen efter fick Chris Marschall reda på vad som hänt. Då hade hennes mamma själv efter överfallet lyckats larma 112 och förts till sjukhus, svårt misshandlad. 

När Chris kom till lägenheten fick hon en chock, berättar hon för TV4. Det fanns blodstänk på väggen i sovrummet och i handfatet i badrummet. 

”Hon var så vanställd”

På sjukhuset konstaterades att mamman hade fått en hjärnblödning och flera allvarliga frakturer. 

– Hon var så vanställd, hon var svartlila i hela ansiktet och ner mot halsen. Hon var neddrogad av smärtstillande och ångestdämpande, så jag fick inte riktigt kontakt med henne. Jag har blivit nedstämd, jag har blivit ledsen. Det är en sorg så klart att se sin mamma så, säger Chris till kanalen.

Chris mamma fick en blödning i hjärnan och flera allvarliga frakturer.
Foto: Privat

I dag är den 92-åriga mamman flyttad till ett korttidsboende för rehabilitering – men Chris Marschall är rädd att hon aldrig blir sig lik igen. 

– Hon kommer att bli ett vårdpaket. Hon är rädd, ängslig, har ångest och trauma och har fått rätt många mediciner för att hålla det där i schack. I mina svarta stunder kan jag väl erkänna att att jag kanske tycker att det hade varit mest humant om hon hade fått somna in så fort som möjligt. Jag kan inte längre se att hon kommer att leva ett värdigt liv med någon som helst livskvalitet. 

Flera äldre utsatta för rån

I nuläget har polisen inte gripit någon för brottet. Under samma kväll som Chris mamma överfölls en till kvinna i 90-årsåldern i sitt hem i Limhamn, skriver Sydsvenskan. I det fallet tvingade gärningsmännen till sig kvinnans bankkort, som man senare använde för att ta ut pengar. 

I början av januari har många äldre kvinnor anmält till polisen att de blivit lurade av rånare och bedragare. Totalt 35 kvinnor i Region Syd hade efter förra helgen anmält att de blivit utsatta av bedragare som utgett sig för att vara poliser. I tre av fallen lyckades bedragarna lura kvinnor mellan 95 och 100 år gamla som lever själva, att lämna över värdesaker till dem.

I Chris mammas fall fick gärningsmännen inte med sig någonting.

– Jag tycker att man har gått över ännu en gräns nu på något sätt när man tar sig in i gamla människors hem – människor som är försvarslösa, godtrogna. De är fostrade i en annan tidsålder än vi, man tror människor gott, man har tillit. Och det blev en dödsfälla, säger hon till TV4. 

Kvällsposten har varit i kontakt med Chris Marschall som godkänt att vi publicerar bild på hennes mamma.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!