Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chocken på kyrkogården – okänt namn på gravstenen

Frederik Lauridsen var den som upptäckte vad som hänt med sin mormors gravsten.
Foto: Privat
På gravstenen hade ytterligare ett namn graverats in. Dessutom var stenen rengjord.
Foto: Privat
Den ursprungliga gravstenen.
Foto: Privat

Familjen Lauridsen fick en chock när de besökte gravplatsen i Helsingborg – på gravstenen fanns plötsligt en helt okänd persons namn inristat.

– Den gravfrid som fanns kändes helt plötsligt borta, säger Christer Lauridsen. 

Det var dagen före julafton som Christer och Christel Lauridsens son Fredrik besökte sin mormors gravplats på Pålsjö kyrkogård i Helsingborg.

Hans uppgift var att göra fint inför julen och sätta en blomma framför gravstenen. Han tog även en bild och skickade till föräldrarna som bor i Höllviken.

Så såg den ursprungliga gravstenen ut.
Foto: Privat

– Det var mamma som upptäckte att där plötsligt fanns ytterligare ett namn på gravstenen. Själv hade jag inte observerat det, säger Frederik.

Christels mamma hette Maj-Britt Nilsson och avled 1982, 52 år gammal. 

Främmande namn

Namnet och årtalen fanns precis som tidigare noggrant inristat längst upp på den rödfärgade granitstenen.

Men det som tillkommit på raden under var nytt. Där stod nu ett helt främmande mansnamn.

Efternamnet var samma som Christels mamma. Vederbörande var enligt inskriptionen född 1927 och avliden 2017.

Men för familjen var allt i övrigt ett fullständigt mysterium. 

– Jag fick en riktig chock. För mig har julen varit helt förstörd på grund av det här, säger Christel.

Pålsjö kyrkogård i Helsingborg.
Foto: Google Maps

Hon menar att graven skändats och har i flera dagar försökt få svar på vad som inträffat.

Gravfriden borta

– Jag var ensambarn och stod min mamma väldigt nära. Minst en gång i månaden brukade jag besöka graven. Nu vill jag inte ta mig dit så länge det ser ut på det här sättet.

Christer Lauridsen säger att den gravfrid som en gång funnits nu är borta. 

Först efter flera dagars efterforskning har det framkommit att det hela rör sig om ett beklagligt missförstånd – att stenhuggeriet helt enkelt tagit fel gravsten.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande tidigare, säger kyrkoherden Kristian Lillö. Det är hemskt beklagligt och jag vill från kyrkans sida framhålla att vi inte har någon del i detta. Ansvaret vilar i det här fallet helt på det aktuella stenhuggeriet.

Enligt kyrkoherden finns tydliga rutiner för den här typen av arbeten i hela landet. Inget får göras utan skriftlig ansökan och därefter godkännande från kyrkans sida.

Kunde undvikits

– I det här fallet har stenhuggeriet bara kört på för egen hand. Du kan jämföra det med rött och grönt för bilister i trafiken. Hade stenhuggeriet lämnat in en ansökan hade misstaget aldrig skett.

Kristian Lillö uppskattar samtidigt att man från stenhuggeriets sida oförbehållsamt bett om ursäkt till familjen.  

– De erkänner sitt misstag och lovar ställa allt till rätta. Det hedrar företaget. Sedan förstår jag att det finns mycket känslor i detta också, säger kyrkoherden.

Christel Lauridsen har varit i kontakt med den andra familjen och fått veta att det nya namnet på gravstenen tillkommit efter en beställning från en juristfirma, som anlitats av det dödsboet.

Samma namn

– Personen ska ha begravts för två år sedan och anhöriga i Värnamotrakten undrade sedan varför namnet aldrig dök upp på gravstenen. I september ska beställningen ha gjorts till stenhuggeriet. Att förväxlingen sedan skedde kan ha berott på att min mamma och den andre avlidne personens fru hade samma namn, säger hon.

Gravstenarna med samma namn ska dock inte ha funnits i närheten av varandra på kyrkogården.

Inledningsvis var familjen Lauridsen även orolig för att det skett en gravsättning på gravplatsen. Så har dock inte skett, enligt kyrkan.

Kvällsposten har utan framgång sökt ansvariga för det aktuella stenhuggeriet i Helsingborg. Familjen Lauridsen har polisanmält händelsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!