Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemligheten: "Det var en terrorattack"

– Jag skulle vilja säga att Sandby borg är det mest arkeologiskt spännande som finns i den här delen av världen, säger Helena Victor, projektledare för utgrävningarna vid Sandby borg.
Foto: Daniel Lindskog
Hittills har 24 kroppar hittats i Sandby borg, där flera hundra människor tros ha gått en våldsam död till mötes. Kropparna ligger som de fallit under massakern och har aldrig fått någon begravning.
Foto: Daniel Lindskog
Män, kvinnor och barn. Den som utförde massakern i Sandby borg har inte gjort skillnad på sina offer.
Foto: Daniel Lindskog
Utgrävningarna sköts av arkeologer från Kalmar läns museum.
Foto: Daniel Lindskog
En tandrad från en av alla de personer som fallit offer för den brutala massakern i Sandby borg.
Foto: Daniel Lindskog
Utgrävningarna har pågått sedan 2011.
Foto: Daniel Lindskog
Sandby borg utgörs av ett 5 000 kvadratmeter stort området, omgärdat av höga murar byggda i kalksten.
Foto: Daniel Lindskog
En av skallarna som hittats i Sandby borg tas om hand och lappas ihop, bit för bit.
Foto: Daniel Lindskog
En mängd fynd har gjorts vid utgrävningarna i Sandby borg, bland annat flera dräktspännen.
Foto: Daniel Lindskog
1 / 9

Flera hundra människor – män, kvinnor och barn – kallblodigt ihjälslagna och kvarlämnade utan begravning.

En hel by utplånad, förmodligen med hjälp av förräderi.

Nu håller arkeologer på att bit för bit kartlägga Ölands mörkaste hemlighet som avslöjar öns blodiga förflutna.

Det är den gamla fornborgen Sandby borg – som byggdes under äldre järnåldern på Ölands sydöstra sida – som är skådeplats för den blodiga uppgörelsen. Hela historien hade kunnat förbli höljd i dunkel, om det inte vore för att plundringsgropar upptäcktes i borgen 2010.

– När plundringsgroparna upptäcktes skickades det hit arkeologiska proffs som sökte av hela borgen. Då upptäckte de en massa fina smycken, som låg gömda inne i husen i borgen, säger Helena Victor, doktor i arkeologi vid Kalmar läns museum och projektledare för utgrävningarna vid Sandby borg.

Hög kalkstensmur

Utifrån markradarbilder kunde arkeologerna se hur husen legat placerade inne i borgen. Borgens yta är totalt 5 000 kvadratmeter och här finns 53 hus. Hela den lilla byn omringades av en fem till sex meter hög mur byggd i kalksten.

Under ledning av Helena Victor inleddes 2011 en undersökning av framför allt smyckegömmorna.

– Och det var då vi hittade kropparna.

CSI Sandby borg

Redan under den första utgrävningen började arkeologerna stöta på rester av människokroppar inne i borgen. Hittills har de sökt igenom två och ett halvt hus samt gjort titthål i flera andra, och än så länge har man hittat 24 individer.

– Flera av dem har dödande hugg i huvudet och andra huggskador. Och de ligger kvar precis som de har fallit. Så det här är ju en brottsplats. Vi pratar om CSI Sandby borg.

Helena Victor säger att det förmodligen rör sig om flera hundra personer som har gått en våldsam död till mötes inne i borgen. Hon har varit med under varje steg av utgrävningen och fynden ger henne blandade känslor.

– Arkeologiskt är det ju en sensation, att allt bara ligger kvar helt orört. Men känslomässigt, att hitta en massa ihjälslagna människor som inte ens har blivit begravda, är jobbigt.

Troligen ölänningar

Bland kropparna har man också hittat barn, fem hittills. De minsta så unga som tre, fyra år gamla.

– Det är obehagligt. Man brukar prata om svåra kulturarv, koncentrationslägren är ett sådant. Och det här är också ett svårt kulturarv. En jättespännande historia som kan berätta jättemycket, samtidigt en svår historia. Det är en massaker och en tragedi.

Än så länge vet inte arkeologerna vem det är som fallit offer för massakern. Men Helena Victors teori är att det handlar om ölänningar.

– Borgen och sakerna vi hittat där är likadana som vi hittat i de andra borgarna på Öland. Det verkar alltså inte vara folk som flyttat hit och byggt borgen. Nu ska vi göra en massa analyser på skeletten för att ta reda på var de kommer ifrån och hur de är släkt med varandra.

Inbördeskrig

Det sena 400-talet är en turbulent tid i Ölands, Sveriges och hela Europas historia, berättar Helena Victor.

– Det händer något på Öland i slutet av 400-talet. Massakern är ett utslag av ett inbördeskrig på Öland skulle man kunna säga. Förmodligen är det någon som har försökt ta makten, och antagligen lyckats också, genom att genomföra den ultimata terrorattacken.

Förräderi

Det värsta med det bestialiska dådet, säger Helena Victor, är att kropparna bara lämnats kvar. Och gärningsmännen verkar ha funnits på nära håll.

– Att inte begrava de döda är det största traumat och den värsta förnedringen. Och här har någon hindrat de anhöriga från att komma hit och ta hand om de döda, och det har man gjort för att utöva en maktmanifestation. För att kunna genomföra det här måste man bo i närheten och kunna vakta borgen. Därför måste det vara någon annan ölänning.

Dessutom finns det ledtrådar som tyder på ytterligare ett svek.

– Vi har inte hittat några pilspetsar eller liknande utanför borgen, den verkar inte ha varit belägrad. Så förmodligen handlar det om ett förräderi, att någon har varit inbjuden till borgen eller släppt in förövarna.

"Traumat lever kvar"

Att öns mörka hemlighet nu uppdagats, påverkar ölänningarnas självbild tror Helena Victor.

– Det här totala våldet har vi inte sett på Öland förut. Det tror jag att kan vara lite jobbigt för ölänningarna.

Samtidigt finns det tecken på att massakern i Sandby borg ändå har levt kvar i det öländska folkminnet.

– När man pratar med den äldre generationen här, berättar de alla att de som barn fått höra att Sandby borg är en farlig plats dit man inte ska gå. Själva ursprunget till det har man glömt, men traumat har levt kvar.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

FAKTA

FAKTA: Ölands fornborgar

På Öland finns cirka 20 fornborgar från äldre järnåldern.

Borgarna byggdes förmodligen som försvarsborgar och samlingsplatser för ölänningarna.

Den mest kända är Eketorp, som ligger vid Alvaret på sydöstra delen av Öland. Eketorp är fullt utgrävd av arkeologer och är i dag besöksmål.

Sandby borg har grävts ut under flera somrar. En del av fynden, exempelvis smycken och ett romerskt guldmynt, ställs just nu ut på Kalmar länsmuseum för allmänheten. När analysen av skeletten är genomförd kommer också dessa att ställas ut.