Nu varnar chefåklagare Pär Andersson för att mordutredningen kan komma att läggas ner. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGNu varnar chefåklagare Pär Andersson för att mordutredningen kan komma att läggas ner. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Nu varnar chefåklagare Pär Andersson för att mordutredningen kan komma att läggas ner. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
24-årige Rami Amin i familjens lägenhet på Balladgatan i Malmö. Foto: PRIVAT24-årige Rami Amin i familjens lägenhet på Balladgatan i Malmö. Foto: PRIVAT
24-årige Rami Amin i familjens lägenhet på Balladgatan i Malmö.  Foto: PRIVAT
Rami Amin blev beskjuten på Balladgatan i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLIRami Amin blev beskjuten på Balladgatan i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI
Rami Amin blev beskjuten på Balladgatan i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI

Chefsåklagaren varnar: Mordet kan förbli olöst

Publicerad

Natten mot torsdag sköts 24-årige Rami Amin ihjäl i Malmö.

Men mordutredningen är bara en av många i Malmö – nu befarar chefsåklagare Pär Andersson att dödsskjutningen förblir olöst.

– Jag får väl se på måndag om det blir något överhuvudtaget eller om vi skriver av ärendet, säger han till Sydsvenskan.

Den 24-årige tandläkaren hade precis parkerat bilen utanför bostaden Balladgatan. När han var på väg in genom porten blev han beskjuten. 

Han lyckades fly men föll ihop bara ett par hundra meter därifrån. 

Klockan 02.08 larmades polis till platsen. Den svårt skadade Rami Amin fördes med ambulans till sjukhus – men hans liv gick inte att rädda.

"Finns många spår"

Mordet är bara ett av många i Malmö under den senaste tiden. Nu varnar chefsåklagare Pär Andersson, som leder utredningen, att dödsskjutningen kan förbli olöst.

Anledningen är att det saknas mordutredare i Malmö.

– Det är inte en klassisk skjutning utan vittnen. Här finns många spår att jobba med, men har man inte personal så är det inte så lätt. Det är ganska mycket material att jobba med. Men sedan var det leder är en annan sak, säger han till Sydsvenskan.

Kan läggas ner

Han säger vidare att utredningen kan komma att läggas ner redan i början på nästa vecka om det inte tillförs resurser. För att lösa mord behövs kvalificerad personal. 

Förutom mordet på Rami Amin leder Pär Andersson ytterligare fyra pågående mordutredningarna i Malmö.

– Det är inte en enda av dem där vi har fulltaligt med personal. Det har blivit sämre och sämre, efterhand som personalen tar slut. Men vissa av utredningarna går ganska bra, där är personer häktade och de utredningarna prioriteras, säger chefsåklagaren till Sydsvenskan. 

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag