Konflikten på Norra Skåne har varit mycket uppmärksammad sedan kommunreportern Berit Önell omplacerades.
Hon hävdar att det beror på påtryckningar från ledande politiker i Hässleholm. De ska ha ogillat hennes granskningar av kommunens affärer.
Politikerna ska ha vänt sig till tidningens ordförande Håkan Mattsson som delegerade till chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk.
"Granskat för tufft"
Uppgift: ta bort Berit Önell. Annars skulle hon själv bli av med jobbet.
- Hon (chefredaktören) säger till mig att jag har granskat för tufft och att politikerna kommer till henne och säger att vi inte kan skriva så mycket negativt, att vi måste skriva mer positivt. Att bolagsstyrelsen har lyssnat på kommunpolitikerna och kräver att man vidtar åtgärder, berättar Berit Önell för Kvällsposten.
Hon har arbetat som journalist i 27 år, varav 15 år som kommunreporter.
Chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk förnekar att omplaceringen är ett beställningsjobb från ledande kommunpolitiker. Hon hävdar att det handlar om att man gör om tidningens kommunbevakning på olika sätt och att detta är ett internt personalärende.
Kvällsposten har utan att lyckas sökt Mimmi Karlsson-Bernfalk och Håkan Mattsson för en kommentar.
Fortsätter på central nivå
Förhandlingen om Berit Önells omplacering kommer att fortsätta på central nivå i nästa vecka, sedan man inte kommit överens lokalt.
Samtidigt är stämningen infekterad på redaktionen i Hässleholm. Nyhetschefen Anders Kauranen valde att hoppa av sin tjänst i protest.
I ett enskilt samtal med chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk (som han spelade in på sin mobil, se utskrift här intill) hävdar Kauranen att han blev hotad. Att han skulle hålla tyst om det som hänt på tidningen.
- Jag tänkte att, "det här kan väl ändå inte hända i Sverige", det var min första tanke. Vi har yttrandefrihet i det här landet och jag trodde aldrig att jag skulle bli hotad av att berätta sanningen. Men det är tydligen mäktiga intressen vi utmanar här, säger Anders Kauranen till Kvällsposten.
Besviken på chefredaktören
Han är besviken på chefredaktören och kritisk mot Håkan Mattsson. Men "de verkliga skurkarna" i Kauranens ögon är kommunpolitikerna.
- De som ligger bakom de här påtryckningarna måste fundera över varför de är politiker. Kan de inte tåla att bli granskade när de fattar ett beslut, så måste de fundera över om de ska fatta det beslutet.
I förlängningen på omplaceringskonflikten har reportern Berit Önell JK-anmält ledande politiker i Hässleholm.
I sin anmälan begär hon att justitiekanslern granskar dem för eventuellt brott mot censurförbudet i tryckfrihetslagstiftningen.
Rädd att tappa läsare
Att kommunpolitikerna stört sig på Berit Önells artiklar har inte varit någon hemlighet. Kommunalrådet Per Palmgren, M, skickade ett mejl till tidningen där han klagade på alla negativa vinklar. Texten publicerades även som ett debattinlägg i Norra Skåne.
Berit Önell är rädd att läsarna tröttnar på Norra Skåne på grund av skandalen.
- Det är rena folkstormen i Hässleholm. Jag jobbade i går och träffade folk ute på stan. De ville säga upp prenumerationen. Jag fick övertala folk att fortsätta prenumerera i hopp om att vi ska vinna tillbaka deras förtroende.