Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chefredaktör anklagas för hot mot personal

Lars Joel Eriksson, vd för Skånska Dagbladet.
Foto: Privat
Chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk förnekar att politikerna lagt sig i arbetet på Norra Skåne.
Foto: Patric Berg
Norra Skånes ordförande, Håkan Mattsson, själv centerpolitiker i Ystad, vägrar kommentera "ett pågående personalärende".
Reportern Berit Önell omplacerad efter 15 år som kommunreporter.
Foto: Rickard Nilsson

Det stormar för fullt på Norra Skåne.

Tidningsledningen anklagas för att låta sig styras av kommunpolitiker.

Chefredaktören uppges ha hotat personal för att hålla tyst - och spelades in i hemlighet.

Ledande politiker i kommunen har JK-anmälts av reportern Berit Önell, vars plötsliga omplacering är bakgrunden till den stora medieskandalen i Hässleholm.

- Detta är inte sant, detta kan inte hända i Sverige, tänkte jag, säger Berit Önell till Kvällsposten.

Konflikten på Norra Skåne har varit mycket uppmärksammad sedan kommunreportern Berit Önell omplacerades.

Hon hävdar att det beror på påtryckningar från ledande politiker i Hässleholm. De ska ha ogillat hennes granskningar av kommunens affärer.

Politikerna ska ha vänt sig till tidningens ordförande Håkan Mattsson som delegerade till chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk.

"Granskat för tufft"

Uppgift: ta bort Berit Önell. Annars skulle hon själv bli av med jobbet.

- Hon (chefredaktören) säger till mig att jag har granskat för tufft och att politikerna kommer till henne och säger att vi inte kan skriva så mycket negativt, att vi måste skriva mer positivt. Att bolagsstyrelsen har lyssnat på kommunpolitikerna och kräver att man vidtar åtgärder, berättar Berit Önell för Kvällsposten.

Hon har arbetat som journalist i 27 år, varav 15 år som kommunreporter.

Chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk förnekar att omplaceringen är ett beställningsjobb från ledande kommunpolitiker. Hon hävdar att det handlar om att man gör om tidningens kommunbevakning på olika sätt och att detta är ett internt personalärende.

Kvällsposten har utan att lyckas sökt Mimmi Karlsson-Bernfalk och Håkan Mattsson för en kommentar.

Fortsätter på central nivå

Förhandlingen om Berit Önells omplacering kommer att fortsätta på central nivå i nästa vecka, sedan man inte kommit överens lokalt.

Samtidigt är stämningen infekterad på redaktionen i Hässleholm. Nyhetschefen Anders Kauranen valde att hoppa av sin tjänst i protest.

I ett enskilt samtal med chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk (som han spelade in på sin mobil, se utskrift här intill) hävdar Kauranen att han blev hotad. Att han skulle hålla tyst om det som hänt på tidningen.

- Jag tänkte att, "det här kan väl ändå inte hända i Sverige", det var min första tanke. Vi har yttrandefrihet i det här landet och jag trodde aldrig att jag skulle bli hotad av att berätta sanningen. Men det är tydligen mäktiga intressen vi utmanar här, säger Anders Kauranen till Kvällsposten.

Besviken på chefredaktören

Han är besviken på chefredaktören och kritisk mot Håkan Mattsson. Men "de verkliga skurkarna" i Kauranens ögon är kommunpolitikerna.

- De som ligger bakom de här påtryckningarna måste fundera över varför de är politiker. Kan de inte tåla att bli granskade när de fattar ett beslut, så måste de fundera över om de ska fatta det beslutet.

I förlängningen på omplaceringskonflikten har reportern Berit Önell JK-anmält ledande politiker i Hässleholm.

I sin anmälan begär hon att justitiekanslern granskar dem för eventuellt brott mot censurförbudet i tryckfrihetslagstiftningen.

Rädd att tappa läsare

Att kommunpolitikerna stört sig på Berit Önells artiklar har inte varit någon hemlighet. Kommunalrådet Per Palmgren, M, skickade ett mejl till tidningen där han klagade på alla negativa vinklar. Texten publicerades även som ett debattinlägg i Norra Skåne.

Berit Önell är rädd att läsarna tröttnar på Norra Skåne på grund av skandalen.

- Det är rena folkstormen i Hässleholm. Jag jobbade i går och träffade folk ute på stan. De ville säga upp prenumerationen. Jag fick övertala folk att fortsätta prenumerera i hopp om att vi ska vinna tillbaka deras förtroende.

NORRA SKÅNE NÅR CIRKA 50 000 LÄSARE

Norra Skåne är en centerpartistisk morgontidning med utgivningsort Hässleholm.

Ingår i samma koncern som Skånska Dagbladet och Laholms Tidning.

Utkommer sex dagar i veckan och når cirka 50 000 läsare.

BERIT ÖNELLS ARTIKELSERIER SOM RÖRT UPP KÄNSLOR

Trygghetsboendet som kostade: Kommunalrådet lovar företaget Kunskapsportalen att hyra lägenheter i ett Trygghetsboende i hela 15 år. Kommunalrådet skriver på kontraktet utan att informera fullmäktige om överenskommelsen och handlingen diarieförs inte. Ett år senare hittar Berit Önell handlingarna. Hyreskostnaderna uppgår till närmre 200 miljoner över de kommande 15 åren.

-

Citygross. Vid klubbandet av detaljplanen för stadens nya Citygross undanhöll kommunalrådet för fullmäktige att det fanns flera alternativ till lokalisering för butiken. Andra alternativ hade diskuterats, men kommunalrådet hävdade felaktigt att Citygross inte var intresserade av alternativen.

-

Alla lika inför lagen? En man tvingades riva sitt hus sedan kommunen fastslagit att det låg i en så kallad skyddszon. Men när sedan en före detta vice ordförande i byggnadsnämnden ville bygga höghus i samma område öppnade kommunen i stället för detta.

DETTA HAR HÄNT: SKREV KRITISKA ARTIKLAR I TIDNINGEN

Berit Önell skriver kritiska artiklar i Norra Skåne om kommunens affärer i Hässleholm.

En ledande kommunpolitiker ska ha tagit upp artiklarna med tidningens styrelseordförande och begärt en förändring.

Styrelseordföranden ska då han kontaktat chefredaktören och krävt en omplacering av Berit Önell.

Nyhetschefen Anders Kauranen avgår i protest. Han bandar i hemlighet ett samtal där han, som han upplever det, hotas för att hålla tyst.

Uppgifter om konflikten på Norra Skåne läcker ut och blir nyhetsstoff både lokalt och på riksnivå.

INSPELADE SAMTALET MED CHEFREDAKTÖREN

Chefredaktören till dåvarande nyhetschefen Anders Kauranen:

Så säger jag: Så länge man har ett anställningsförhållande till företaget ska man också vara lojal mot arbetsgivaren. Det är egentligen det enda jag vill säga.

HÄR ÄR DE INBLANDADE I HÄRVAN

Per Palmgren, M, erkänner i intervju med SR Kristianstad att han har varit i kontakt med ordföranden om tidningens innehåll.

Norra Skånes ordförande Håkan Mattsson, själv centerpolitiker i Ystad, vägrar kommentera "ett pågående personalärende".

Chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk förnekar att politikerna lagt sig i arbetet på Norra Skåne.

Reportern Berit Önell omplacerad efter 15 år som kommunreporter.

Nyhetschefen Anders Kauranen hoppade av sin tjänst i protest efter behandling av Berit Önell.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!