Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chefer inom äldrevården festar och kindpussas

Tegnells uppmaning: "Gå inte på AW".
Här syns hur en av personerna kindpussas.

Chefer inom äldrevården i Karlskrona kindpussas och kramas och lägger upp bilderna på Facebook. 

– Det här är ett slag i ansiktet för alla oss som kämpar dagligen mot corona och för att skydda de äldre, säger en anställd inom äldreomsorgen som reagerar starkt på bilderna. 

En av de ansvariga beskriver kindpussandet som ”obetänksamt” men skriver att de ”i övrigt har följt Folkhälsomyndigheternas rekommendationer”. 

Det var lördag morgon när en av cheferna inom Karlskronas äldreomsorg bestämde sig för att lägga upp lite foton från gårdagens ”after work” med de ”underbara och sjukt roliga vännerna”

Vännerna har också ansvarsfulla uppdrag inom kommunens äldrevård. På festbilderna som lades ut offentligt på både Facebook och Instagram står de tätt intill varandra, kindpussas och håller om varandra. 

Flera personer som själva jobbar inom äldreomsorgen i Karlskona har reagerat starkt på bilderna. 

– Vi jobbar och kämpar varje dag med skyddsutrustning och får olika direktiv om hur vi ska jobba och hålla avstånd. Man vet inte riktigt var man ska ta vägen när man ser dessa bilder. Många av oss är väldigt besvikna, säger en person som jobbar inom äldreomsorgen i Karlskrona. 

En av cheferna inom Karlskronas äldreomsorg bestämde sig för att lägga upp lite foton från gårdagens ”after work” med de ”underbara och sjukt roliga vännerna”.

”Som ett slag i ansiktet”

Region Blekinges hemsida betonas det att alla har ett personligt ansvar för att minska smittspridningen. Det är viktigt att ”hålla en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus” och att ”undvika att delta i större sociala sammanhang som fester”, står det bland annat i riktlinjerna. 

En av de ansvariga på puss-bilden är en person som i offentligt informationsmaterial berättar hur kommunen arbetar för att skydda de äldre och personalen mot coronaviruset. 

Att se chefernas puss-bild var som ett slag i ansiktet, menar en person inom vården som Kvällsposten pratat med. 

– Här står vi inom äldreomsorgen och kämpar och så har vi personer som är ansvariga som beter sig så här. Det är väldigt oansvarigt och får bara inte ske. 

Kommundirektören: ”Olämpligt”

Kommundirektör Carl-Martin Lanér tycker att de anställda inom kommunen bör hålla sig till Folkhälsomyndighetens riktlinjer i alla lägen – även vid festligheter utanför arbetstid. 

– Det är ju inte så att man blir mindre smittsam bara för att man gör något privat. Det är viktigt att man följer de riktlinjer vi har, och att vi föregår med gott exempel. Det gör man inte om man kindpussas och står nära varandra. Det tycker jag är olämpligt. 

En av de ansvariga, som på en bild blir pussad, kommenterar kritiken i ett sms till Kvällsposten med att det var ett litet privat sällskap i en privat bostad på fritiden, och att inga symptom förekommit i någon av familjerna. ”Kindpussar bör naturligtvis undvikas i alla sammanhang”, avslutar hon.

En chef beskriver sin medverkan i puss-bilden som ”obetänksam”, men att de ”i övrigt har följt Folkhälsomyndigheten rekommendationer”. Detta trots att det finns flera andra bilder där de står tätt intill och håller om varandra.  

”Det här är ett slag i ansiktet för alla oss som kämpar dagligen mot corona och för att skydda de äldre”, säger en anställd inom äldreomsorgen. ARKIVBILD
Foto: SOFIA SABEL / DN TT NYHETSBYRÅN

”Det var en privat fest”

Även förvaltningschef Gunilla Rådberg, som inte var på after worken, väljer att kommentera saken skriftligt:

”Vi uppmanar våra medarbetare att följa FHMs rekommendationer och då gäller ju även att hålla avstånd utanför jobbet. Det är samtidigt viktigt att påpeka att detta inte är en after work utan en privat fest. Trots att pandemin pågått en längre tid önskar jag att vi alla ska orka hålla i restriktionerna för att minska smittspridningen.” 

Kvällsposten har sökt samtliga vårdansvariga på festbilderna, och fått skriftligt svar tillbaka av två. Chefen som lade upp bilderna har inte återkommit, men tog under tisdagen bort bilderna. 

Läs mer:  Här festar sjukvårdschefer - gör narr av coronaråden 

Hör Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin, om fördelarna med vaccin.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!