Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chefen som köptes ut är tillbaka i Sölvesborg

Sölvesborgs kulturchef Sofia Lenninger som köptes ut och fick sluta efter svår oenighet med de styrande politikerna kommer tillbaka – efter tre veckor.

– Det är jättetråkigt det som hänt. Jag satt i en svår sits, säger hon.

På onsdag framträder hon ändå på stadens konsthall.

Sofia Lenninger, 57, har en bakgrund som historiker och hon ska föreläsa om arkitekten Gunnar Asplund – som ritade Sölvesborgs tingshus i början av 20-talet.

Tingshuset är välkänt och älskat för sin häftiga, egensinniga arkitektur. Allt är personligt ritat – inte bara husets yttre utan även möbler och lampor.

På onsdag är förra kulturchefen Sofia Lenninger tillbaka i Sölvesborg – kommunen som nyss köpte ut henne.Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Kulturbråken i SD-styrda Sölvesborg har väckt uppmärksamhet över hela Sverige.Foto: JENS CHRISTIAN

Men enligt Sofia Lenninger var huset inte alls älskat när det stod nybyggt. Det uppfattades närmast som utmanande.

– Den tidens styrande förstod sig inte på Gunnar Asplunds idéer. Det känns lite spännande hur vissa saker går igen, säger hon.

Politikerna lade sig i

Dåvarande borgmästaren erbjöd sig till och med att hjälpa till att rita om huset.

Alla jämförelser med hur dagens politiker i Sölvesborg lägger sig i kulturarbetet är naturligtvis helt avsiktliga.

Kulturbråket i Sölvesborg under hösten uppmärksammades i hela landet.

Dels beslutet att stoppa så kallad utmanande konst – ”menskonst”, som den Sverigedemokratiske ordföranden för fritids- och kulturnämnden Rolf Hans Berg kallade det.

Fick 14 månadslöner

Dels förändringarna i Sölvesborgs biblioteksplan, där styret bestämde att inte längre köpa in böcker till skolbiblioteken på alla elevers modersmål.

Tingshuset i Sölvesborg från tidigt 20-tal är älskat – numera. Men dåtidens politiker gillade det inte alls.Foto: Arnaud Contet/Wikimedia

Sofia Lenninger gjorde sin sista arbetsdag den 25 oktober. Sedan gick hon därifrån med 14 månadslöner som avgångsvederlag.

Hon är väl försörjd för lång tid framåt och har heller inte bestämt sig för hur hon ska gå vidare i livet.

– Jag är fortfarande i reflektionsfasen och funderar över det som har hänt, säger hon.

– Jag vet inte om jag vill gå vidare som historiker eller om jag vill fortsätta som kulturadministratör.

Vill inte gå i polemik

På onsdag talar den förra kulturchefen i konsthallen om ”Asplund i en värld som blir modern – om arkitektur och samhällsförändringar”.

Och hon känner inte det minsta motstånd mot att komma tillbaka till kommunen som nyss har knuffat ut henne.

– Nej, detta är ju planerat sedan länge. Det är absolut inte min avsikt att gå i offentlig polemik med politikerna, säger Sofia Lenninger.

Foto: Kvp / Kvp