Chefen kopplade styptag på Zoltan Cikos, 55. Foto: PrivatChefen kopplade styptag på Zoltan Cikos, 55. Foto: Privat
Chefen kopplade styptag på Zoltan Cikos, 55. Foto: Privat
– Efter detta känner jag mig rädd, säger Zoltan, som har märken på halsen efter strypgreppet. Foto: Privat– Efter detta känner jag mig rädd, säger Zoltan, som har märken på halsen efter strypgreppet. Foto: Privat
– Efter detta känner jag mig rädd, säger Zoltan, som har märken på halsen efter strypgreppet. Foto: Privat

Chef kopplade stryptag på Zoltan: "Känner mig rädd"

Publicerad

När Zoltan Cikos, 55, skulle gå hem från jobbet tog hans chef ett stryptag om hans hals.

Nu hotar Malmös sophanterare med strejk, om chefen är kvar på måndag.

– Jag ser hela tiden hans arga blick framför mig, efter detta känner jag mig rädd, säger Zoltan Cikos.

Sopstrejken i Stockholm har inspirerat andra städers sophanterare att hävda sin rätt. Malmös renhållningsarbetare har fortsatt arbeta, men varnar för strejk med start på måndag. Detta efter att en arbetsledare på Reno Nordens i Malmö tog ett stryptag om en anställds hals.

Sophämtarna i Malmö bestämde sig under torsdagen att sätta ned foten mot orättvisa arbetsvillkor och vägrade fortsätta arbeta övertid.

– Vissa renhållningsarbetare måste arbeta 12-14 timmar om dagen för att hinna med alla tömningar, säger Kim Jensen, huvudskyddsombud på Reno Norden, till Transportarbetaren.

När Malmös sophanterare i stället bestämde sig för att följa Arbetsmiljöverkets rekommenderade arbetstider stod 500 sopkärl kvar otömda, på grund av tidsbristen.

Chefen fotograferade

Zoltan Cikos, 55, är en av de sophämtare i Malmö som krävde lunchpaus och rast för frukost – något som hans chef inte tyckte om.

– När jag och mina kolleger hade frukostrast tog min arbetsledare bilder på oss från sin bil. För att kunna bevisa att chefen förföljer oss vid pauser gick jag fram till hans bil och fotograferade honom, säger Zoltan Cikos.

Arbetsdagen fortsatte och han började känna sig krasslig och illa till mods.

– Jag fick en hjärtinfarkt för ett år sedan. När jag var ute och körde kände jag hur jag mådde dåligt, både fysiskt och psykiskt. Jag hade varit sjukskriven tre dagar, tidigare den veckan.

Han ringde då till skyddsombudet och frågade hur han skulle gå till väga.

– Skyddsombudet uppmanade mig att åka tillbaka och säga till på arbetsplatsen, så det gjorde jag, säger Zoltan Cikos.

Tog stryptag

När Zoltan Cikos kom tillbaka till jobbet gick han till sin arbetsledare för att berätta om läget. Då uppstod en aggressiv stämning, enligt Zoltan.

– Jag hörde att min chef sa någonting till mig, efter att jag hade uppdaterat honom om mitt mående. Däremot uppfattade jag inte vad han sa, så jag bad honom att upprepa det. Min chef ställde sig då plötsligt nära mitt ansikte, med sin näsa mot min näsa, och tog ett hårt tag om min hals. Sedan drog han mig åt sidan.

Chocken och smärtan gjorde att Zoltan Cikos började gråta. Efter händelsen ringde han till ambulans.

– Jag fick inte fram ett ord när jag ringde, jag var för darrig och omskakad, säger han. 

Han upplevde situationen som mycket hotfull.

– Jag ser hela tiden hans arga blick framför mig, efter detta känner jag mig rädd. Man bör aldrig skada en anställd, oavsett om man känner sig förbannad eller inte, säger han.

Vågar inte jobba

Om chefen finns kvar på jobbet på måndag hotar Malmös soparbetare med att gå i strejk, likt renhållningsarbetarna i Stockholm.

– Jag börjar min semester och kommer vara borta i fem veckor. Men om arbetsledaren är kvar när jag kommer tillbaka, då vet jag inte vad jag gör. Jag tror inte att jag kan jobba då, jag hade inte stått ut med det, säger Zoltan. 

Kvällsposten har sökt den arbetsledare som anges tagit stryptag och Reno Norden för kommentar, utan resultat.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag