Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chaufförer rasar mot dödsleken på vägarna

Farlig körning. Lastbilschaufförer som sysslar med allt annat än att koncentrera sig på körningen är farliga på vägarna, och inte helt ovanliga heller.. Foto: colourbox

Efter larmet om lastbilschaufförer som både tittar på tv och surfar på nätet medan de rattar sina tunga ekipage.

Nu rasar deras kollegor mot det livsfarliga beteendet.

- Ögonen hör hemma på vägen, ingen annan stans, säger tankbilschauffören Martin Landin, 32, från Halmstad.

Vad säger du om nyheten att chaufförer använder datorn i förarhytten för att titta på film eller sociala medier?

Forskning visar att lastbilar ligger bakom två av fem dödsolyckor i trafiken. I går skrev Kvällsposten om att många chaufförer använder sina datorer i hytten för att kika på film eller för att uppdatera sig på sociala medier - under sina körningar.

Datorerna i lastbilshytterna är främst till för att chaufförerna ska kunna kolla GPS eller hantera sina körordrar, men det finns alltså förare som också använder datorerna för underhållning medan de kör.

Flera har lagt märke till det

Efter uppgifterna, som P4 Väst var först att rapportera om, vittnar nu fler chaufförer om det livsfarliga beteendet.

Tankbilschauffören Martin Landin berättar att han flera gånger under sina körningar lagt märke till förare som inte verkar ha full koll på omgivningarna.

- Jag vet inte hur många gånger jag har varit nära att krocka, det är ju helt obegripligt att man kan sitta med sånt när man kör, säger han.

Ingen överraskning

För trafikpolisen i Skåne kommer inte uppgifterna om chaufförens sysslor under körning som en överraskning.

- Man ser ju ofta när man kommer upp jämsides att skärmen är uppe, men det är ju svårt att veta om de faktiskt tittar på datorn eller inte, de sitter ju högre upp och det är svårt att se in, säger Peter Hellqvist, gruppledare vid trafikpolisen i Skåne.

"Blir nästan påkörda"

Trafikpoliserna har ytterligare indikationer på att förare är upptagna med att göra något annat än att koncentrera sig på körningen.

- Det händer i bland att vi nästan blir påkörda när vi går ut för att stoppa någon för kontroll eller för fortkörning, förarna har helt enkelt inte sett att vi är där eftersom de har suttit med något annat. Det är mycket obehagligt, säger Peter Hellqvist.