Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chattarna avslöjar de kriminellas mordplaner

I de knäckta chattarna finns bilder på vapen och hur de förbereds för att användas.
Foto: Polisen
När den krypterade chattjänsten Encrochat knäcktes fick polisen tillgång till konversationer kring mordplanerna. Svårigheten för polisen har varit att koppla användarnas alias till fysiska personer.
Foto: Polisen
I dag inleds rättegången där tio personer åtalats i Helsingborgs tingsrätt.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mannen misstänks för att ha anlitat flera personer för att döda en rival i Helsingborg. 

Men planerna grusades och personerna vände sig mot sin uppdragsgivare, enligt åtalet.

Nu åtalas tio personer misstänkta för inblandning i härvan av mordplaner. 

Bland dessa finns mannen i 40-årsåldern som pekas ut som huvudman, och en kvinna i 35-årsåldern som misstänks för att ha agerat utkik och för att ha gömt stora mängder sprängämnen i ett källarutrymme.

I dag inleddes rättegången i Helsingborg.

Huvudmannen i härvan, mannen i 40-årsåldern, misstänks för att ha anlitat ett antal personer för att mörda en man i 35-årsåldern. 

Målet för mordplanerna är känd hos polisen som en person i den tunga kriminella miljön, vilket SVT Helsingborg rapporterat om. Det är dock oklart exakt vad som utlöst planerna.

– Det finns möjliga antydningar i materialet. Det handlar dels om en gammal affär och dels om möjligheten att visa styrka i förhållande till andra kriminella men det är ingenting vi påstår är styrkt, säger åklagare Per-Axel Rosén Beck till SVT Helsingborg.

Under våren 2020 skred de lejda personerna enligt åtalet till verket. Men i processen med att skaffa krypterade telefoner och vapen gick något snett och de personer som anlitats för att utföra mordet vände sig mot sin uppdragsgivare, enligt utredningen. 

Åklagaren menar att detaljerade planer på att mörda finns i chattarna.
Foto: Polisen
I chattarna finns flera bilder på vapen, som återges i polisens över 10 000 sidor långa förundersökning.
Foto: Polisen

Avbröt attack

Huvudmannen valde då att rekrytera en ny grupp för att utföra mordet på sin rival, enligt åtalet, och vid flera tillfällen var mördarna nära att slå till – men avbröt attacken i sista stund, enligt SVT Helsingborg.

Detta menar åklagaren kunna bevisa efter att polisen fått tillgång till de inblandades chattkonversationer då fransk polis knäckte den krypterade chattjänsten Encrochat under 2020.

Det gjorde att polisen fick tillgång till chattanvändarna, som använder alias, och deras direkta konversationer kring mordplanerna. 

Enligt polisen är de åtalade en del av den tungt kriminella miljön.
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Utmaningen för polisens tekniker och utredare var att under utredningsarbetet knyta fysiska personer till användaralias som ”Beersnail”, ”Jappis”, ”Jetsetboy” och ”Panthersuit”.

Kvinna gömde sprängmedel

Förutom de knäckta chattarna finns en god del fysiska bevis. Det gäller bland annat misstankarna kring en av de tio åtalade, en kvinna i 35-årsåldern. Enligt åklagaren var kvinnans uppgift att agera chaufför och utkik i samband med ett planerat mord, men även att förvara åtta kilo sprängämne i ett källarutrymme i ett lägenhetshus i Helsingborg. När sprängämnena upptäcktes bedömdes de vara så kraftiga att de boende i fastigheten fick evakueras, enligt SVT Helsingborg.

I dag inleds rättegången mot de tio personerna i Helsingborgs tingsrätt.

Vissa av de inblandade har pekats ut som personer ur den kriminella miljön i Helsingborg. Och enligt vad polisen uppgett för Kvällsposten ses en misstänkt koppling till den senaste tidens brutala våldsdåd i staden, där polisen bedömer at det nu råder ett maktvakuum.

I ett av dessa våldsdåd sköts en man i 40-årsåldern till döds, en man som har släktkopplingar till den utpekade huvudmannen i mordhärvan – en koppling som polisen nu utreder.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!