Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Charlotte, 58, slogs ihjäl efter misslyckat inbrott

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Läkaren Charlotte Asperud, 58, slogs ihjäl i sitt hem.

Polisen tror att den misstänkte mördaren gick till våldsam attack efter ett misslyckat inbrott.

Den 54-årige mannen – som nu är inlåst – är tidigare dömd för ett inbrott bara en kilometer bort från mordplatsen.

När den 54-årige mannen ställdes inför rätta 2016 medgav han tolv inbrott. Samtliga begicks i sommarstugor på Nordsjälland under april och maj tidigare på året.

Ett av inbrotten sticker ut. 54-åringen tog sig in i ett hus i närheten av Charlotte Asperuds hem på Aspevej och lämnade platsen med trädgårdsmaskiner till ett värde av 12 000 kronor. 

54-åringen åkte fast och dömdes senare till två och ett halvt års fängelse för inbrotten. Redan då konstaterade han i rätten att han efter fängelsetiden skulle bo hos sin mamma.

– Jag kan bo hos henne igen, när jag kommer ut. Jag har en god relation till min mamma och det har fungerat bra att bo hos henne tidigare, sa han, enligt BT.dk.

Hör mördaren på ljudfil

Men 54-åringen har efter fängelsedomen fortsatt att begå brott. Och polisen misstänker att det var ett misslyckat inbrottsförsök som av någon anledning övergick i ett brutalt mord. 

Det var natten till den 30 april i år som mördaren trängde in i den danska läkaren Charlotte Asperuds bostad i det idylliska sommarstugeområdet Tisvilde i Danmark. 

Hon sov och märkte inte att han bröt upp ett fönster och tog sig in. 

En ljudfil som den danska polisen offentliggjorde i jakten på mördaren berättar delar av händelseförloppet. På ljudupptagningen hör man:

”Lägg dig ner, säger jag. Nu. Lägg dig på magen. Nu”. 

Därefter slog mördaren henne med 19-20 slag i huvudet – troligen med en kofot. 

Nekar till brott

Polisens grepp att publicera ljudfilen tillsammans med namn och en bild på Charlotte Asperud gav utdelning och den 54-årige mannen kunde tack vare uppmärksamheten gripas.

Han nekar till anklagelsen om mord – men bevisen mot honom uppges vara starka. 

Utöver ljudfilen där alla kan höra mördarens stämma lämnade 54-åringen DNA-spår på Charlotte Asperuds kropp. 

Efter den kriminaltekniska undersökningen på brottsplatsen har den forensiska undersökningen visar att DNA-spåren med högsta möjliga sannolikhet till hör 54-åringen.

Den notoriska inbrottstjuven – och misstänkta mördaren – har nu häktats misstänkt för att ha mördat Charlotte Asperud.