Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Charles räddar julen när kommunen snålar

Allt du behöver veta om advent
Charles Grönkvist vill ha en riktig jul med julgran. Men kommunen ville spara. Då tog han saken i egna händer och bjöd byn på en julgran ändå.Foto: Privat / Läsarbild

Östra Göinge kommun behöver spara pengar och drar in på årets julgranar.

Inte så schyst, tyckte Charles Grönkvist, och fixade själv en gran åt sin by.

– Vi betalar ju också skatt, det är taskigt att dra ner så, säger han.

Nu tändas snart tusen juleljus både här och där men i Östra Göinge är det stor risk att det blir lite mörkare än vanligt eftersom kommunen drar in på granen i flera orter, rapporterar SVT Nyheter Skåne. 

I sparivern är det alltså juleträden som kommunledningen drar in på. Konkret handlar det om en minskning från 14 granar till 5.

Satsar på hastighetsdämpning

Kommunen väljer i stället att köpa in tre digitala skyltar som ska mäta hastigheten på vägarna. 100 000 kostar det.

– Prioriteringen gör att vi rent konkret kan stärka våra elevers säkerhet och erbjuda en tryggare skolmiljö. Genom att sätta upp en hastighetstavla på den väg elever i Broby passerar för att komma till matsalen sänker vi hastigheten som ofta är över den tillåtna, säger samhällsbyggnadschefen Mikael Torberntsson till SVT.

Här håller man i slantarna till jul.Foto: Pressbild

Men granarna är saknade och diskussionens vågor har gått höga, frågan har diskuterats i kommunfullmäktige i veckan och klagomålen från besvikna ortsbor som snuvats på julgranen har strömmat in.

”Skurit lite här och lite där”

Charles och brorsonen Emil Grönkvist tröttnade på snålheten och tog saken i egna händer. 

– Vi letade upp en som var tät, fin och någorlunda rak. Att ha en gran är traditionellt och blir en ljuspunkt i byn, säger Emil Grönkvist till SVT.

Granen skänktes av Emils mamma, Solveig, som äger marken.

Gläns över sjö och strand. Här tronar Charles julgran. Foto: Charles Grönkvist / Läsarbild

Charles är glad nu när granen är på plats men har fortfarande synpunkter på kommunens agerande.

– Hastighetstavlorna är jättebra, verkligen. Men om kommunen hade skurit lite här och lite där hade de nog kunnat ha en gran i alla små byar. Det tror jag.