Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han döms till fängelse för mord – sköt man i bil

Isac Drivhall Welin, 21, dömdes i dag för mordet på en 19-åring och mordförsök på tre andra män den 25 september 2016. Han ska överklaga domen, enligt sin advokat. Foto: Polisen
Kammaråklagare Neela Frisell har beskrivit bilen som en dödsfälla. Den blev beskjuten med 15 skott. Foto: Fritz Schibli
Polisens utredare och analytiker har detaljstuderat kläderna som Drivhall Welin bar den 25 september 2016 när mordet ägde rum. Foto: Polisen

Isac Drivhall Welin, 21, dömdes i dag för mord på en 19-årig man på Censorsgatan i Malmö den 25 september 2016. 19-åringen sköts med flera skott när han satt i en bil.

Isac Drivhall Welins DNA på en patronhylsa blev det avgörande beviset, enligt tingsrätten.

Han döms också för mordförsök, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan. Barn var nära att träffas av kulorna.

Isac Drivhall Welin har konsekvent nekat till all inblandning ända sedan han anhölls som misstänkt för mordet. Han blev tidigt misstänkt för mordet. I dag dömdes han av Malmö tingsrätt till fängelse i nio år och åtta månader.

Så här resonerar tingsrätten om påföljden, enligt ett pressmeddelande från Malmö tingsrätt:

Eftersom avsikten varit att döda flera personer är straffvärdet mycket högt och skulle ha bestämts till livstids fängelse om gärningsmannen varit över 21 år när brottet begicks.

Gärningsmannen var 19 år vid brottet. Med beaktande av hans ålder har straffet satts ned till 12 års fängelse. Tingsrätten har dessutom beaktat att han avtjänat straff för andra brott före denna dom, trots att dessa brott borde ingått i denna dom. Tingsrätten bestämmer därför straffet till nio år och åtta månader

Ska överklaga

Isac Drivhall Welin har genomgående vägrat svara på alla frågor när han förhörts. Det faktum att hans DNA fanns på en avfyrad patronhylsa vid mordplatsen har han inte kommenterat. Men tingsrätten anser att just detta DNA-spår blev det bevis som slutgiltigt fällde honom.

Advokat Thomas Olsson som är Isac Drivhall Welins ombud är överraskad av tingsrättens fällande dom och hänvisningen till just patronhylsan.

– I den delen har Malmö tingsrätt gjort en bedömning som skiljer sig från samtliga andra domstolars bedömningar i liknande fall, säger han.

KvP: Det räcker alltså inte som bevis för att han var på platsen och sköt?

– Enligt min uppfattning gör det inte det. Men nu har tingsrätten sagt sitt och då får vi överklaga och låta det prövas i hovrätten, säger Thomas Olsson.

KvP: Men på vilket sätt skiljer sig den här bedömningen från andra domstolars?

– Det finns inget rättsfall där domstolar kommit fram till att ett DNA-spår på ett löst föremål utgör tillräcklig bevisning för en fällande dom, säger han.

Fyra män satt i bilen som träffades av 15 kulor. En 19-åring sköts ihjäl. Tre män fick allvarliga skottskador. Foto: Polisen

Åklagarna Neela Frisell och Lars Wilhelmsson har varit förundersökningsledare. De delar inte Thomas Olsson tolkning av domen.
– Vi menar att man måste se till hela den sammantagna bilden när man ska bedöma gärningen och skuldfrågan, säger Neela Frisell.

KvP: Uppfattar du att tingsrätten har gjort det?

– Jag uppfattar att man har gjort det, säger hon.

Patronhylsan har enligt polisen suttit i en pistol, en 9 millimeter Makarov. En del av bevisningen som också enligt tingsrätten fäller honom är en film från en övervakningskamera och jämförelse med de kläder han bar den 25 september. Tingsrätten lägger vikt vid hur han till exempel slutade bära en Hugo Boss-keps efter en viss tidpunkt.

Tre sköt

Flera andra sekvenser film från övervakningskameror har också betydelse för att Isac Drivhall Welin fälls. Mordet på 19-åringen som mördades på Censorsgatan den 25 september 2016 utfördes av män som kom på mopeder. Tingsrätten konstaterar att det var tre män.

Det är enbart Isac Drivhall Welin som identifierats.

Åklagarna hävdar att han satt på en svart Gilera. Mordet och mordförsöken inträffade samtidigt som familjer med barn var ute på grönområdet. Bilen besköts med cirka 15 kulor. 19-åringen som dog satt i främre passagerarsätet. Tre andra skadades livshotande men överlevde. Efteråt hittade poliser 28 hylsor och en patron. Mördarna använde pistol men också en automatkarbin.

Kammaråklagare Neela Frisell har kallat bilen för en dödsfälla. Men männen sköt också mot lägenheter i hyreshusen intill.

Kulor in i bostäder

– Nästa sekund så kommer det en moped med vad jag tror är två personer som satt på den. Och sen så började de skjuta på bilen, från vänstra sidan och sen så såg jag inte mer för min mamma tacklade ner mig, berättar en ung kvinna som blev vittne.

En mamma i en annan lägenhet upplevde det här när kulor gick rakt in i deras hem:

– Det kom precis, väldigt nära där min dotter. Det träffade fönstret, det kom glasbitar.

I domen skriver tingsrätten:

”Det har varit ett tidsmässigt kort förlopp men gärningsmännen har agerat särskilt hänsynslöst genom att urskillningslöst beskjuta fordonet på en gård omgärdad av lägenheter under en tid på dygnet när både barn och vuxna rör sig i området.”

Trots sin låga ålder har Isac Drivhall Welin varit uppmärksammad av polis under en lång följd av år. Han dömdes i september 2017 till två års fängelse för narkotikabrott och grovt vapenbrott. Han dömdes så sent som i april för förgripelse mot tjänsteman. I ett handskrivet brev skrev han att det var ”game over” för vissa namngivna åklagare.

En polis som hörts under rättegången pekade ut honom som del av ett nätverk i stadsdelen Lindängen i Malmö.