Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cecilia räddar frukten – som andra slänger

Cecilia Larsson inspekterar äpplen som är för gamla för att säljas i butiker, men som är alldeles ypperliga att göra must med. Foto: Privat
Truls Christenson. Av äpplena prouceras en äppelmust. Foto: Privat

Defekt frukt tas om hand, konserveras och blir till nya produkter.

Helsingborgsföretaget Rescued Fruits räddar skadad frukt – och minskar fruktsvinn.

– Butiker väljer bort frukt som är skadad, men som är perfekt i övrigt, säger Cecilia Larsson.

Av tre kilo odlad frukt slängs ett kilo, enligt Cecilia Larsson som driver Rescued Fruit.

Det är grundidén till verksamheten i Helsingborg. Äpplen, päron och bananer som butikerna anser vara så skadad att de inte vill sälja och annars skulle ha slängts tas om hand.

– Det finns förutsättningar i Helsingborg. Nittio procent av all frukt som importeras till Sverige går genom Helsingborg. Är det någonstans man kan ha ett riktat projekt med fruktsvinn, så borde det vara här, säger Cecilia Larsson.

Inget fel på frukten

Cecilia Larsson berättar om hur bananer slängs utan att det egentligen är något fel på frukten:

Konsumenterna äter helst bananer när de är gula och mogna. Men det är sällan som köper bananer när de har den riktigt gula i färgen.

I stället tittar de flesta efter gröna klasar i affärerna.

– Så när butikerna får in gula bananer slängs de ofta. Det är de frukterna vi tar och konserverar dem när vi gör våra produkter. Samma sak gäller med päron och äpplen. Vid exempelvis tappskador säljer inte butikerna frukten, men vi tar hand om den, skär bort det skadade området och kan göra äppelmust, säger hon.

Flera ton i veckan

När företaget startades 2014 gjorde Recruit Fruits marmelad av frukt som kommit in. Då hette företaget MarmeladMakeriet.

Men i augusti 2015 bytte man namn och började även tillverka äppelmust. På bara några månader gick man från att ta in 150 kilo frukt i veckan till ett par ton.

– Det hände att vi kom ut till ett företag för att hämta gammal frukt och så låg där tre kilo, och det kunde vi inte ta då, säger Cecilia Larsson.

Om det är för gammalt för att sälja i butiker, finns det inte någon risk att det är för gammalt för att äta?

– Jo, så är det ju. En stor del av våra arbetsdagar går ut på att inspektera frukt för att se så att den inte är för gammal. Det är också en av svårigheterna: att planera produktionen.

– Vi vet inte på förhand hur mycket eller vad vi får in. Vi vet att det finns mycket frukt, men inte vad. Det är ett litet meck att efter det planera vad vi ska göra och var vi ska få bra frukt i från.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!