Cecilia attackerade varg med golfklubba

Foto: Rickard Nilsson

Plötsligt stod Cecilia Sterner Birke, 54, öga mot öga med en varg på sommarstugetomten på Österlen.

Men hennes lilla valp blev inte lika rädd som sin matte utan ville fram för att leka.

Cecilia agerade genast. Utan att tveka jagade hon bort den stora vargen – genom att kasta en golfklubba på den. Timmarna på golfbanan gav utdelning – klubban träffade och vargen lämnade valpen i fred.

– Vargen tittade på mig som att den tänkte "hon verkar galen den kvinnan, bäst jag sticker", säger hon.

Det var tidigt på fredagsmorgonen som Cecilia Sterner Birke plötsligt stod öga mot öga med vargen på sommarstugans tomt. Bara ett tjugotal meter skilde henne och det stora rovdjuret åt.

Tack vare en blixtsnabb reaktionsförmåga och en golfsving med landslagsstyrka lyckades hon rädda sin femton veckor gamla valp Caspar – genom att knocka vargen.

När hon berättar om vargdramat för Kvällsposten har det gått fyra timmar sedan hon hamnade i oväntad närkamp.

– Jag har precis fått ner pulsen. Jag är alldeles skärrad, det var väldigt obehagligt, säger hon.

Tog med golfklubban ut

Under det senaste året har flera observationer på varg gjorts i trakterna runt Ravlundafältet, nära Cecilia Sterner Birkes sommarstuga utanför Maglehem. Under den senaste tiden har varg även synts till i Åhus.

När Cecilia Sterner Birke, som bor i Stockholm, kom ner i helgen för att vårfixa tomten berättade grannar att de sett varg i området.

– Jag tänkte att det är läskigt, men att risken att jag ska få se den är minimal. Alla har pratat om Ravlundavargen sedan november, men tidigare har jag inte riktigt trott på att det finns en varg här, säger hon.

På torsdagskvällen skulle Cecilias dotter sova över hos några kompisar och Cecilia blev ensam i stugan med den femton veckor gamla valpen Caspar, en korsning mellan golden retriever och border collie, och den äldre tiken Jessie, en Welsh corgi pembroke.

"Vargen satt helt lugnt"

Under kvällen och natten betedde sig båda hundarna konstigt och oroligt åt.

– De var jätteoroliga, nervösa, gnydde och ville inte gå ut. De väckte mig flera gånger. När valpen väckte mig vid femtiden gick jag upp för att ta ut dem, säger hon.

Men eftersom hon var lite ängslig över att möta ett vildsvin tog hon med sig en golfklubba ut.

Det var en vacker vårmorgon som mötte henne och hundarna. Men plötsligt inser Cecilia att det är någon som betraktar henne från andra sidan grinden ungefär 25 meter därifrån. Eftersom hon har jägarexamen känner hon sig väldigt säker på avståndet.

– Där satt vargen helt lugnt och tittade mig rakt i ögonen, säger hon.

Valpen blev överlycklig

Den äldre tiken blev skräckslagen, lade sig på magen och började krypa mot huset. Men den lilla valpen blev överlycklig och tyckte det var väldigt spännande.

– Jag blev livrädd och tänkte "bara han inte springer fram". Jag försökte skrämma bort vargen genom att börja vråla och bete mig som en babianhanne men det hade ingen effekt, vargen bara stod kvar och bara tittade på mig. Då tänkte jag: "Nu dör jag", säger hon.

Hon slängde sig fram, ryckte tag i valpen och kastade den snabbt bakåt mot huset.

Därefter sprang hon rakt mot vargen, på skakande ben.

"Så obehagligt"

– När jag vrålade som en besatt tog vargen tog några steg snett bakåt men stannade sedan kvar och tittade. Så jag sprang mot den och kastade golfklubban, säger Cecilia Sterner Birke.

Klubban träffade rakt över ryggen på vargen – som vände och travade därifrån.

– Den krummade till men sa ingenting. Sedan gick den, men först tittade den bakåt på mig som att den tänkte "gud var du är dum i huvudet" eller "hon verkar galen den kvinnan, bäst jag sticker", berättar Cecilia.

– Den verkligen studerade mig, det var det som var så obehagligt.

Landslagsstyrka i golfsvingarna

Det rör sig inte riktigt om en slumpmässig lyckträff. Hård träning låg bakom golfklubbekastet – Cecilia är en rutinerad golfspelare som har haft nio i handicap. Även om det nu är lite högre sitter svinget uppenbarligen där det ska.

– Min man är ordförande i Djursholms golfklubb så han tycker att det är väldigt roligt. Vi var och spelade golf i Frankrike för tio dagar sedan och då fick jag höra av en tränare som också tränar svenska damlandslaget att jag hade landslagsstyrka i golfsvingarna.

Det som fastnat mest hos Cecilia Sterner Birke efter nattens oväntade möte i trädgården är vargens blick. Flera gånger återkommer hon till hur speciell djurets blick var.

– Han utstrålade verkligen intelligens. Den var fullvuxen, hade ett ljust och intelligent ansikte och var välgödd, rena rama Skansenvargen. Det är ett mäktigt djur. Men den var lugnet själv och den ska inte vara så orädd, säger hon.

"Vågar sig inte hit igen"

Timmarna efter vargattacken, när det har blivit dag, visar Caspar tydligt att han tycker det vilda besöket är spännande genom att nosa runt på platsen där vargen stod. Men Cecilia släpper inte hundarna utan sikte efter nattens dramatik.

– Nu är de runt mig och jag har väldig koll på dem.

– Men efter mitt kast vågar sig vargen kanske inte hit igen. Den kommer nog ses i Ängelholm nästa gång, säger hon och skrattar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!