Henry är dömd trippelmördare och har brevväxlat i fem år med Cecilia Ekman, 28, i Malmö. Foto: PrivatHenry är dömd trippelmördare och har brevväxlat i fem år med Cecilia Ekman, 28, i Malmö. Foto: Privat
Henry är dömd trippelmördare och har brevväxlat i fem år med Cecilia Ekman, 28, i Malmö.  Foto: Privat
En del av brevväxlingen. Foto: PrivatEn del av brevväxlingen. Foto: Privat
En del av brevväxlingen. Foto: Privat
Cecilia Ekman bor i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENCecilia Ekman bor i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Cecilia Ekman bor i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Fyra gånger har Cecilia hälsat på Henry. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENFyra gånger har Cecilia hälsat på Henry. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Fyra gånger har Cecilia hälsat på Henry. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Cecilia, 28, brevväxlar med en trippelmördare

Publicerad

Malmöbon Cecilia Ekman, 28, fann en brevvän på andra sidan Atlanten.

Men mannen som svarade på hennes brev var en man som dömts för trippelmord och som kommer att sitta i fängelse livet ut.

Nu har deras vänskap blivit ett radioprogram som sänds i Sverige Radio P1 på söndag.

Kan man bli vän med en livstidsdömd mördare?

Det var en fråga Cecilia ställde sig efter att ha fått kontakt med den i dag 35-årige internen Henry på ett fängelse i Texas, USA. 

I USA sitter två miljoner människor i fängelse, det är det land i världen som har flest intagna.

Det är vanligt att livstidsdömda förlorar kontakten med vänner och familj efter domen. Många av dem längtar efter gemenskap och kontakt med världen utanför fängelsemurarna.

Jag upplevde honom som ärlig. Han skrev att han var väldigt ensam och hade svårt att få vänner. Och han ångrade sitt brott något oerhört, säger Cecilia Ekman.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN

Därför har fenomenet "Prison Penpal", alltså fängelsebrevvänner, blivit vanligt. På olika sidor på internet kan de intagna annonsera efter någon att skriva med.

Hade avrättats

Cecilia, som länge haft intresse för både deckarserier och det amerikanska rättssystemet, hade först tänkt skriva till en dödsdömd fånge.

Men efter att hon fått veta att den fången avrättats föll blicken i stället på 35-årige Henry.

Han hade suttit i fängelset i Texas sedan 19 års ålder och kommer att sitta där livet ut.

 

LÄS MER: Hennes bror sköts ner – hon jagar sanningen

 

Hans brott var att han dödat en hel familj på tre personer. Orsaken tros ha varit en känslomässig störning från barndomen som gjorde att han inte kunde kontrollera sin ilska.

– Mina föräldrar var jätteoroliga och min egen bror tyckte det var fel att jag plötsligt tänkte inleda en kontakt med en trippelmördare. Och jag förstår också att människor kan reagera, säger Cecilia.

Men hon var extremt nyfiken på att få veta hur det var att sitta i ett amerikanskt fängelse. Samtidigt fanns där ett stort mått av medmänsklighet med i bilden också. 

Var ärlig

– Jag upplevde honom som ärlig. Han skrev att han var väldigt ensam och hade svårt att få vänner. Och han ångrade sitt brott något oerhört.

Dessutom delade båda intresset för dataspel. Henry hade dessutom börjat läsa till präst, något Cecilia själv snuddat vid tidigare i livet.

– Vi började helt enkelt skriva till varandra. Jag var själv tydlig med att jag hade pojkvän och inte sökte en kärleksrelation. 

Cecilia betonar att Henry gjort något fruktansvärt som hon verkligen tar avstånd från.

– Men Henry skrev utlämnande om livet i fängelset och var nyfiken på vem jag var och hur mitt liv såg ut. 

 I dag har vänskapen bestått i fem år och breven har de skickat till varandra ungefär en gång i veckan.

Vid fyra tillfällen har Cecilia dessutom rest över till USA och hälsat på sin brevvän i fängelset.

Fyra timmar

Första mötet varade i fyra timmar. Den gången möttes de i en sal med hundra andra interner som också fått lov att ta emot besök. 

– Alla intagna var klädda i vitt. De satt på en sida om bordet och vi besökare fanns på den andra, säger Cecilia.

35-årige internen Henry är dömd till livstids fängelse och sitter på ett fängelse i Texas, USA. Foto: Privat

Det hela blev mycket känslomässigt. Den tidigare trippelmördaren grät när han fick se sin svenska brevvän.

Efter hand har sedan vänskapen utvecklats ytterligare.

Nu har den dessutom blivit en dokumentär som ska sändas i Sveriges Radio P1 på söndag under rubriken "Min vän mördaren".

 

LÄS MER: Efter de hemliga breven: "Har en ny bild av honom"

 

Stort ansvar

I programmet medverkar även Cecilias kompis Madde, som också har en brevvän i Texas.

För henne gick det ganska fort upp vilket ansvar det var.

– Han beskrev det som att han satt och väntade på mina brev, medan jag kunde glömma bort att han fanns. Det kändes så himla jobbigt, säger hon i dokumentären.

"Min vän mördaren" sänds söndag 28 januari kl 15.03 i Sveriges Radio P1. Programmet finns även tillgängligt på webb och i sr appen från fredag 26 januari kl 06.00.

Prisonmates.com är en sajt som är aktuell i sammanhanget. 

Namnet Henry är fingerat. Cecilia har valt det för att skydda sin brevvän. Men bilden och hans berättelseär äkta.

Relaterade ämnen
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag