Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Catja visar upp sin stomi av en viktig anledning

Catja Karlberg visar stolt upp sin kropp på Instagram. Foto: Instagram
Hon har levt med en stomipåse på magen i två år. Foto: Instagram

Catja Karlberg drabbades av en svår förlossningsskada för två år sedan. Sedan dess har hon levt med en stomipåse på magen.

Nu har Catja bestämt sig för stolt visa upp sin kropp i sociala medier – och hoppas att hennes öppenhet kan hjälpa människor i liknade situationer.

– Jag vill att de som har en stomipåse ska våga visa sig på stranden, säger Catja.

32-åriga Catja Karlberg, från Mörarp utanför Helsingborg, födde sitt andra barn för två år sedan.

– Jag mådde så dåligt under förlossningen, så jag bad läkarna att söva ner mig. Jag visste redan då att hade spruckit lite, berättar hon.

En stund senare var dottern Anja född – men skadan från förlossningen hade förändrat Catjas liv för alltid.

– De sa att det var tur att jag sövdes ner, för jag hade spruckit flera centimeter. Läkaren hade bara sett detta en gång tidigare, berättar Catja.

https://www.instagram.com/p/BdsiJVml6zM/?taken-by=ostomyfeelgood

"Har ont varje dag"

Catja hade drabbats av en svår förlossningsskada – och fick snart veta att hon behövde använda en stomipåse under de nästkommande månaderna.

En stomi för avföring är att tarmen förs ut genom en öppning på magen och fästs mot huden genom en operation. Avföringen förs då ut ur kroppen genom stomin, och samlas upp i en stomipåse, skriver Vårdguiden

– Efter många turer skrev jag en egen remiss till en speciallistläkare efter att ha använt stomin ett tag. Hon kunde se att läkarna hade missat att laga hela inre ringmuskeln. 

Dottern Ella säger ofta till sin mamma att hon är fin som hon är. Foto: Privat

Speciallistläkaren lagade skadan förra sommaren – men kunde inte garantera att Catjas ringmuskel någonsin skulle fungera igen.

– Jag tror att jag kommer att ha stomin hela livet. Nu har jag ändå ett värdigt liv, även om jag har ont varje dag.

"Folk tyckte att jag var modig"

När dottern Anja var tre månader gammal, blev Catja intervjuad av Aftonbladet om sin förlossningsskada.

– De tog lite bilder på mig, och jag tänkte inte ens på att jag visade min stomipåse. Men snart började det trilla in en massa kommentarer på mitt Instagramkonto om att jag var så modig.

https://www.instagram.com/p/BdvI8bXFHb3/?taken-by=ostomyfeelgood

Snart insåg hon att många unga tjejer som lever med en stomi skäms över sina kroppar. Catja förstod även att dessa tjejer uppskattade hennes ärlighet och öppenhet.

– Jag är ju lite äldre, så jag har väl tur på så sätt. Men jag minns hur det var när man var ung, det är ju så viktigt att allt som har med ens kropp att göra ska vara "rätt".

Startade ett Instagramkonto

Ett par veckor efter intervjun skapade Catja ett Instagramkonto – där hon nu dagligen delar med sig av sitt liv.

– Många som har en stomi kommenterar på mina bilder och skriver: 'Om du vågar så vågar jag också', och det är väl lite det jag är ute efter med kontot.

https://www.instagram.com/p/BdpJc4nlRfo/?taken-by=ostomyfeelgood

Hon är säker på att alla människor har kraften och modet inom sig – men tänker att hennes bilder kan vara en knuff i ryggen för de som inte vågar visa sin kropp.

– Jag vill spräcka tabun kring stomi en vacker dag. Jag vill att de som har en stomipåse ska våga visa sig på stranden, säger hon och fortsätter:

– Jag vill visa att det går att leva ett normalt liv ändå. Man får gärna fråga mig hur mycket man vill, jag älskar att sprida kunskap om detta. Och det har visat sig vara väldigt uppskattat. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!