Det var i maj som Cathléen Bäckström och hennes man Filip och deras tre barn, Vera, Noel och Leon, alla under fem år gamla, flyttade från Stockholm till Helsingborg. Här hade paret både vänner och familj på lagom avstånd.
– När vi flyttade ställde jag barnen i kö på en gång. Jag visste att det var svårt att få plats, men när jag pratade med kommunen trodde de hela tiden att det skulle lösa sig, säger Cathléen Bäckström.
Men när hon för några veckor sedan blev tilldelad en plats vändes lyckan till en besvikelse, något som Helsingborgs dagblad tidigare rapporterat om.
– Vi fick plats i Mörarp, som i bästa fall är 40 minuter bort med buss. I sämsta fall blir det en och en halvtimme med två byten.
Det som gör det till ett extra stort problem för familjen är att de inte har bil – utan det såg hon inte en lösning och därför tvingades hon tacka nej till platsen.
– Om Helsingborg ska växa och vara attraktiv att flytta till måste de nog tänka till. Man kan inte förlita sig på att alla har bil 2021.
Oro för ekonomin
Samtidigt som stressen för förskola stiger kan jobb också bli lidande När hennes föräldradagar tar slut nästa år har de inte råd att leva på bara hennes man Filips inkomst, menar Cathléen.
– Vågar jag gå på intervju om de frågar när jag kan börja? Ska jag säga då att jag inte vet och att jag kanske måste vara hemma med barnen.
– Vi har längtat så mycket, hittat rätt. Allt annat har varit klockrent å så blir det så här, säger hon.

Tvingas ringa runt
När Cathléen Bäckström insåg vad detta nu skulle innebära blev hon stressad och besviken.
I kommunen får man köa till max fem förskolor samtidigt. Efter att ha valt bort den garantiplats hon fick i Mörarp fick hon nu två alternativ:
Antingen hoppa ur kön och garanteras en ny plats inom fyra månader eller stå kvar i kön till de förskolor som ligger i centrum. Valet blev det sistnämnda.
– Om jag skulle hopa ur kön kan jag lika gärna bli tilldelad en plats ännu längre bort nästa år. Kön går långsamt och jag trodde inte det skulle vara så här komplicerat.
Nu ringer hon runt till alla förskolorna i närheten för att se om det finns någon plats.
– Det är kommunens uppmaning till mig. Det måste finnas ett bättre system.
Peter Abrahamsson, verksamhetschef på skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg, berättar att det är svårare att få plats i centrum än utanför.
Han medger också att det finns flera familjer som drabbats av liknande problem.
– Det är inte många, men det förekommer. Vi ser till att det finns förskoleplats och vi försöker tillgodose föräldrarnas önskemål så långt vi kan, säger Abrahamsson.