Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck är på plats vid Madsen-rättegången. Foto: THOMAS ENGSTRÖMExpressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck är på plats vid Madsen-rättegången. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck är på plats vid Madsen-rättegången. Foto: THOMAS ENGSTRÖM
Nu ställs Peter Madsen inför rätta för mordet på Kim Wall. Foto: IBL/POLFOTONu ställs Peter Madsen inför rätta för mordet på Kim Wall. Foto: IBL/POLFOTO
Nu ställs Peter Madsen inför rätta för mordet på Kim Wall. Foto: IBL/POLFOTO
Åklagare Jakob Buch-Jepsen på plats vid rättssalen. Foto: Christian ÖrnbergÅklagare Jakob Buch-Jepsen på plats vid rättssalen. Foto: Christian Örnberg
Åklagare Jakob Buch-Jepsen på plats vid rättssalen. Foto: Christian Örnberg
Kim Wall. Foto: TOM WALLKim Wall. Foto: TOM WALL
Kim Wall. Foto: TOM WALL

Catarina Lundbäck: "En sjuk man som planerat detta"

Publicerad

Rättegången mot Peter Madsen i Köpenhamns byret har inletts.

Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck följer rättegången på plats.

– Genom att beskriva hur Peter Madsen hade en förkärlek till filmer med torterade och mördade kvinnor tecknade åklagaren tydligt bilden av en sjuk man som planerat att genomföra detta fruktansvärda brott, säger hon.

Nu börjar rättegången mot Peter Madsen. Under förmiddagen har åklagare Jakob Buch-Jepsen för första gången i detalj redogjort för hur mordet på Kim Wall gick till, enligt polisens utredning.

– Det var en tung förmiddag. När polisens film av hur ubåten såg ut inuti knöt det sig i magen på mig. Det var klaustrofobiskt trångt och litet, säger Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck som har följt rättegången på plats. 

Illustration av Peter Madsen i rättssalen. Foto: HELEN RASMUSENIllustration av Peter Madsen i rättssalen. Foto: HELEN RASMUSEN
Illustration av Peter Madsen i rättssalen. Foto: HELEN RASMUSEN
Madsen förhördes efter lunch av åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: HELEN RASMUSENMadsen förhördes efter lunch av åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: HELEN RASMUSEN
Madsen förhördes efter lunch av åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: HELEN RASMUSEN
Peter Madsen. Foto: HELEN RASMUSENPeter Madsen. Foto: HELEN RASMUSEN
Peter Madsen. Foto: HELEN RASMUSEN

– Peter Madsen ser till synes oberörd ut och följer tyst vad som sägs. Genom att beskriva hur Peter Madsen hade en förkärlek till filmer med torterade och mördade kvinnor tecknade åklagaren tydligt bilden en sjuk man som planerat att genomföra detta fruktansvärda brott. Och hade kapacitet att klara av det.

 

LÄS MER: Detta har hänt i fallet dag för dag

Knäpptyst när skissen på Kim Wall visades upp

Medhörningssalen var proppfull av journalister och när skissen av skadorna på Kim Walls kropp visades upp var det knäpptyst, enligt Catarina Lundbäck.

– När det blev advokatens tur att ta till orda talade hon med stark och inlevelsefull röst. Hon poängterade vikten av att inte Peter Madsen skulle dömas på förhand. Att det var av största vikt att se till de bevis som faktiskt fanns, säger hon.

– Advokaten har ett svårt läge och inte mycket att slå an på. Hon poängterar att man inte kan säga exakt dödsorsak och huruvida Kim Wall levde när övergreppen skedde.

Catarina Lundbäck svarade på frågor

Inför rättegången har Catarina Lundbäck svarat på frågor om vad hon hoppades få veta under den första rättegångsdagen:

– I Sverige kan man få ut en förundersökning, men det har vi inte fått här. Därför vet vi egentligen inte hur det här har gått till. Jag hoppas få svar på hur hon dog, och vad som egentligen hände den här tiden ute i ubåten. Framför allt också se hur Peter Madsen kommer att agera i det här. Han har beskrivits som en person som gillar uppmärksamhet. Nu kanske polletten trillar ner, att han kan sitta inne i resten av sitt liv. Vi får se om han till slut inser allvaret, säger Catarina Lundbäck i Expressen TV.

 

LÄS MER: Dokument – Kim Walls sista uppdrag

 

Hur skulle du bedöma våra chanser att någonsin få veta hur Kim Wall dog?

– Det är jättesvårt att veta eftersom vi inte har den informationen just nu, men jag hoppas att rättsläkare ska komma närmare ett svar om vad som faktiskt hände. Det kan så klart bli problematiskt om man inte kan fastställa det, men det finns så mycket annat i det här fallet att hans möjligheter att gå fri från det här är ytterst minimala, säger Catarina Lundbäck.

Hittills har all information kommit från åklagaren och Peter Madsens advokat har varit ganska tyst. Vad skulle du vilja att han förklarar?

– Jag skulle vilja se att han en gång för alla berättar vad som faktiskt hände. Hittills har han ändrat sin historia så fort man har kommit med nya bevis mot honom, och modifierat berättelsen så att den ska stämma in med de bevis som ställts mot honom. Jag hoppas att han berättar sanningen och hans advokat har sagt att det här kommer avgöras i rättegången och att han kommer att berätta, säger Catarina Lundbäck.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag