Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Casper var kliniskt död – överlevde mirakulöst

Katrine, då 16, överlevde drakbåtsolyckan i Danmark.
Foto: BBC

Skolungdomarna gav sig ut på havet i Præstø Fjord ihop med två lärare.

Vinden var hård, vattnet var kallt.

Då kapsejsade båten och alla föll överbord.

Flera av skolungdomarna var mer eller mindre döda – deras hjärtan slutade slå i flera timmar. Men deras liv räddades mirakulöst.

– När du nästan dött blir saker annorlunda, säger överlevaren Katrine, som i en ny BBC-dokumentär berättar om olyckan, och vägen tillbaka till ett vanligt liv. 

Drakbåtsolyckan inträffade den 11 februari 2011 och fick stor internationell uppmärksamhet. Inte minst i Sverige. 

Allt som allt föll 15 personer ner i det två grader kalla vattnet: 13 skolungdomar och två lärare.

En av lärarna tog sig aldrig upp ur vattnet igen. Först i april hittades kroppen. 

– Jag kommer ihåg det nu. Det var så kyligt – det var så kallt. Det fanns is i vattnet, berättar Katrine i BBC-dokumentären Life after Death: How seven kids came back from the dead.

Av de 13 ungdomarna var det bara lite drygt hälften som hade kraften och orken att simma upp på land. Katrine var 16 år när olyckan inträffade, och lyckades ta sig ur vattnet. Men hon var nedkyld och svag. Hennes ben orkade inte bära kroppen.

Hon sprang mot en närliggande skog, men ramlade omkull hela tiden. 

– Mardrömmen började när jag kom upp från vattnet, alla skrek och allting var overkligt. Du kunde se paniken, minns Katrine.

– Det kändes väldigt konstigt eftersom jag inte hade någon styrka i mina ben. Jag ramlade hela tiden. 

– I den stunden, det var då jag tänkte ”Ok, nu kommer jag att dö.”

Casper var kliniskt död

Den stora hjälten blev en annan av ungdomarna, som inte bara tog sig upp till torra land igen utan som även sprang över en mil för att slå larm om olyckan. 

När räddningspersonal kom fram till Præstø Fjord var flera av ungdomarna kliniskt döda. Sju av dem var kvar i vattnet – så nedkylda att deras hjärtan inte längre slog.

– Jag kunde inte simma. En av mina vänner simmade till mig och försökte hjälpa mig, säger Casper, en av ungdomarna som inte lyckades ta sig ur vattnet.

– Efter en liten stund var jag kliniskt död på grund av de låga temperaturerna i vattnet.

Casper var en av ungdomarna som inte kunde ta sig upp ur vattnet, och som var kliniskt död efter olyckan.
Foto: BBC

”Det var helt otroligt” 

En normal kroppstemperatur är som regel konstant på runt 36 grader för en frisk person. När Casper kom in till sjukhuset – svårt nedkyld och sargad – var hans kroppstemperatur 17,5 grader.

– Vi siktade på att värma deras blod med en grad per tionde minut, säger läkaren Michael Jaegar Wansche, som tog emot skolungdomarna den dramatiska februaridagen.

– Vårt största fokus var på hjärnan: kommer patienterna att återhämta sig? Vi kunde inte se något abnormalt när de blev hjärnröntgade och det var helt otroligt. 

– Aldrig tidigare har så här många personer drabbats av hypotermi på samma gång och räddats – med hundra procentig överlevnad, fortsätter Michael Jaegar Wansche.

Läkaren Michael Jaegar Wansche tog emot ungdomarna, och värmde upp deras blod med en grad per tionde minut.
Foto: BBC

Får fortfarande sammanbrott

I BBC-dokumentären får såväl Casper som Katrine återvända till Præstø Fjord. Åtta år har passerat sedan den dramatiska olyckan, men spåren sitter kvar.

Det blir ett känslomässigt ögonblick för ungdomarna, när de står vid fjorden och ser ut över det vågiga havet.

– När du nästan dött blir saker lite annorlunda. Jag får fortfarande mentala sammanbrott. Det värsta är nog i skolan eftersom jag inte är bra på att komma ihåg saker, säger Katrine. 

Casper tar upp sin mobiltelefon och visar upp en bild på sig själv, liggandes i en sjukhussäng. Efter olyckan hamnade han i koma och hans liv hängde på en respirator, som såg till att han kunde andas.

– Min pappa tog några bilder när jag låg i sjukhussängen. Det känns konstigt att se sig själv ligga där, mer eller mindre död, säger han. 

Efter några timmar fick ungdomarna vård på sjukhus – och deras liv kunde mirakulöst räddas.
Foto: BBC

Tipsen om sjösäkerhet som kan rädda liv

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!