Caroline säger att hon hade änglavakt vid olyckan. Foto: PrivatCaroline säger att hon hade änglavakt vid olyckan. Foto: Privat
Caroline säger att hon hade änglavakt vid olyckan. Foto: Privat
I dag mår hon bra men lider fortfarande av migrän, hon vill dock inte sätta sig på en cykel eller moped igen. Foto: PrivatI dag mår hon bra men lider fortfarande av migrän, hon vill dock inte sätta sig på en cykel eller moped igen. Foto: Privat
I dag mår hon bra men lider fortfarande av migrän, hon vill dock inte sätta sig på en cykel eller moped igen. Foto: Privat

Carolines varning för dödsfällan i Thailand

Publicerad

Caroline Andersson, 22, hade änglavakt när hon råkade ut för en mopedolycka under en resa i Thailand.

Nu vill hon sprida sin berättelse för att få människor att använda hjälm.

– Livet kan förändras på bara några sekunder, säger Caroline Andersson.

I februari i fjol var Caroline Andersson, 22, från Tyringe, på resa i Thailand. Då hände något som hon kommer bära med sig för resten av livet.

Hon och en tjejkompis hade bestämt att de skulle åka till en strand som är omnämnd som Phukets finaste. Som många andra turister i Thailand skulle de åka moped dit. De åkte utan hjälm – något som hon nu ångrar.

– Det är mycket mopeder och moppetaxi i Thailand, alla åker utan hjälm där och ingen bryr sig. Jag hade en vid ett tillfälle men den var för stor och då fick jag höra att jag lika gärna kunde vara utan. Dum och blåögd som man var tänkte man "inget kommer hända mig". 

 

LÄS OCKSÅ: Nicole dog i tragisk olycka – nu vill systern varna andra 

 

Caroline på sjukhuset efter olyckan.Foto: Privat

"Allt blev svart"

Kompisen körde mopeden och Caroline åkte där bak. Stranden var ungefär en timmes väg bort och de var ute i god tid för att kunna åka i lugn takt.

De skulle stanna på vägen och äta brunch på ett hotell och när Caroline plötsligt såg skylten hojtade hon "här är det" – det är det sista hon minns.

– Sedan blev allt svart för mig. Min kompis hade varit tvungen att göra en kraftig sväng och vi har fått reda på i efterhand att det var något fel på mopedens bromsar.

Caroline har fått det återberättat för sig att hon och kompisen ramlade och skrapades mot vägen flera meter, de satt fast mellan moppen och marken. Det gick värst för Caroline som var medvetslös och sönderslagen.

– Min kompis sprang till mig och hennes första tanke var att jag var död. Jag vaknade inte upp igen förrän jag var i ambulansen. Då minns jag att jag håller min kompis i handen och säger "du får inte lämna mig".

Caroline fick en skallfraktur, hjärnskakning och en blödning i huvudet.Foto: Privat

Vill få alla att bära hjälm

Både Caroline och kompisen klarade sig mirakulöst nog utan allt för allvarliga skador. Efter en vecka på sjukhus skrev Caroline ett inlägg på Facebook där hon uppmanar alla att börja använda hjälm. 

– I Thailand är hjälm ingen självklarhet, polisen bryr sig inte, om någon får böter är det bara föraren. Jag ville varna alla där nere att snälla använda det. Allt kan hända och livet kan förändras på bara några sekunder. Jag kom väldigt lindrigt undan men det kunde gått mycket värre, vi hade verkligen änglavakt.

I Thailand är det lag att bära hjälm när man kör moped och motorcykel men långt ifrån alla följer det. Caroline fick en skallfraktur, hjärnskakning och en blödning i huvudet.

– Jag vill inte ha uppmärksamhet utan varna för att folk ska få upp ögonen för vad som kan hända. Många har hört av sig och sagt att de fått sig en tankeställare. En vän till mig som är kvar i Thailand berättade att han nu har köpt en hjälm och brukar tänka på mig när han tar på sig den.


LÄS OCKSÅ: Resa till Thailand – var medveten om farorna
 

Ett år senare lider hon fortfarande av migrän men har annars klarat sig bra. Hon är dock inte sugen på att sätta sig på varken en cykel eller moped igen.

– Skulle jag cykla igen skulle jag ta på mig hjälm. Man kan lika gärna cykla här i Sverige, ramla och falla på en sten och skadas jätteilla. Hjälm finns av en anledning, man är bara dum som inte utnyttjar den.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag