Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carolina Gynning gör rekordvinst på konst

Framgångsrik. Carolina Gynning driver ett flertal framgångsrika företag.
Foto: Christer Wahlgren
Carolina Gynning med familjen.
Foto: Robert Eklund

Carolina Gynning gör rekordvinst med sin konst.

Efter drygt tio år på konstscenen har Carolinas senaste bolag, Gynning Design, fördubblat sin omsättning.

– Enbart Gynning Design har under det senaste året omsatt 11 miljoner kronor, säger Carolina.

Carolina Gynning, 36, debuterade 2004 med sin första utställning på Rönnquist & Rönnquist i Malmö. I dag har hon breddat sin verksamhet och driver flera bolag med konsten som bas.

Gynning Production AB, där konsten, de stora, färgstraka tavlorna och grafiska blad ingår, är inte längre den största delen i Gynnings ständigt växande affärsimperium.

"Någon att bolla med"

Sen Carolina anställde Camilla Falgén, tidigare hos Efva Attling, som vd för Gynning Design, har omsättningen mer än fördubblats.

– Att anställa en vd till företaget var en stor satsning, men också nödvändigt eftersom den delen, med inredningsprylar och min smyckeskollektion, växer snabbt.

– Nu har jag någon som kan den branschen, någon att bolla mina idéer med.

Senaste omsättningen är 11 miljoner kronor och vinsten 3,6 miljoner kronor.

Gynning Design består av olika inredningsprylar – kuddar, underlägg, doftljus, glas, brickor med mera - samt Carolinas egen smyckeskollektion som kommer att hårdlanseras i samband med Precious-mässan i Stockholm i september.

Förklaringen till att Gynning Design växer så snabbt tror Carolina beror på att vi längtar efter mer färg i våra hem.

– Svensk inredningsdesign har länge varit stram och minimalistisk. Inget fel på det, jag tycker själv om den stilen, men jag tror folk längtar efter en förändring och mer färg.

Carolina säger att hennes stora inspirationskälla de senaste 10 åren har varit hennes resor till Ibiza.

– Jag älskar Ibizas starka färger och hippieinspirerade mönster, säger hon.

"Massor av nya idéer"

– Jag inspireras, shoppar, och målar när jag är där. Tidigare i vår var jag på Ibiza två veckor med mina döttrar och fick massor av nya idéer med mig hem.

I början av september presenterar Carolina Gynning sin första smyckeskollektion. Ringar halsband, örhängen, armband med mera.

– Det är ett viktigt steg att vi nu även profilerar oss med en hel smyckeskollektion.

Samtidigt som affärerna går så bra har Carolina fått möjligheten att investera i sin drömstudio ute på landet. Hon har visserligen en ateljé inne i Stockholm city men där finns för mycket som stör.

"Helt perfekt"

I dag längtar hon efter lugnet och vill kunna jobba ostörd ute på landet.

– Nu har jag fått en plats där jag kan måla, där barnen kan vara och leka efter dagis och där jag har nära hem om det skulle vara något. Helt perfekt för mig nu när Alexander jobbar så mycket.

Huset kostade fem miljoner kronor men det är läget, och trädgården, inte huset, en tidigare sommarstuga, som är guldgruvan.

– Här ute på Ekerö stiger priserna med rekordfart och det har blivit det mest attraktiva området i Stockholmsregionen. Huset där vi bor har redan stigit med tre miljoner kronor sen vi flyttade in.

80 återförsäljare i Sverige

– Så jag ser även den här lilla stugan som en investering för framtiden, det är inte huset som kostar utan tomten som är på 1 600 kvadratmeter, säger hon.

Nästa steg för Carolina blir att lansera sin konst och design utanför Sverige.

– Till hösten ställer jag och mamma (Agneta Gynning) ut i Singapore. Givetvis kommer jag även att visa delar av Gynning Design, det kan betyda ett avstamp för oss på den internationella marknaden.

Carolinas bolag, Gynning Productions AB, omsatte förra året 6,5 miljoner kronor.

I dag har Gynning Design drygt 80 återförsäljare enbart i Sverige.

Född i Helsingborg

NAMN: Carolina Gynning

ÅLDER: 36 år

FAMILJ: Sambon: Alexander Lydecker, 34, annonsdirektör på Expressen, döttrarna Alicia, 2 år, och Adele, 1 år. Pappa Max Nilsson, mamma Agneta Gynning, syskonen Pontus och Andrea.

BOR: I villa med sjöutsikt utanför Stockholm.

BAKGRUND: Född i Helsingborg, uppvuxen i Falsterbo.

KARRIÄR:Tv-program som "Förkväll", "Idol", "Stjärnor på is" och "I huvudet på Gynning". Självbiografierna "Ego girl" och "Ego woman" samt romanen "Laura: Flickan från havet". Ställer ut konst regelbundet. Har hyllats för sin skådespelardebut i "Blondie".

GÖR: Konstnär, smyckedesigner, inredningsdesigner, författare, programledare, modell, parfymör, skådespelare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!