I helgen var det Sverigepremiär för Carolas julturné. I Malmö. Foto: CHRISTER WAHLGRENI helgen var det Sverigepremiär för Carolas julturné. I Malmö. Foto: CHRISTER WAHLGREN
I helgen var det Sverigepremiär för Carolas julturné. I Malmö. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Direkt efter turnén åker Carola till Sydafrika tillsammans med kärleken Jimmy. Foto: CHRISTER WAHLGRENDirekt efter turnén åker Carola till Sydafrika tillsammans med kärleken Jimmy. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Direkt efter turnén åker Carola till Sydafrika tillsammans med kärleken Jimmy. Foto: CHRISTER WAHLGREN
"Det är häftigt att fylla jämnt", säger Carola om den stundande 50-årsdagen. Foto: CHRISTER WAHLGREN"Det är häftigt att fylla jämnt", säger Carola om den stundande 50-årsdagen. Foto: CHRISTER WAHLGREN
"Det är häftigt att fylla jämnt", säger Carola om den stundande 50-årsdagen. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Carola tar timeout - berättar om kärleken

Publicerad

Direkt efter sin julturné åker Carola med kärleken Jimmy till nya huset i Sydafrika.

Efter åtta månaders intensivt arbete ska hon för första gången prova på att leva vanligt familjeliv med Jimmy och barnen.

– Visst är han bra giftasmaterial, säger Carola med ett lyckligt leende.

Carola Häggkvist är ute på en stor Skandinavien-turné under temat "Drömmen om Julen 2016". 

Först Norge, i helgen var det Sverigepremiär i Malmö, den stad där hon som 16-åring slog i genom och vann Melodifestivalen med schlagerklassikern "Främling".

Under julturnén har hon sin pojkvän, musikern Jimmy Källqvist, 46 - som spelar bas i Carolas turnéband - vid sin sida hela tiden.

I slutet av sommaren fyllde Carola 50, nu är hon redo att inleda en ny fas i livet tillsammans med Jimmy.

FAKTA

Namn: Carola Häggkvist

Ålder: 50

Bor: Bromma

Familj: Barnen Amadeus Sögaard, 18, tillsammans med Runar Søgaard och dottern Zoe, 7, som hon adopterade från Sydafrika 2012, och pojkvännen Jimmy Källkvist, 46.

Carola i Eurovision Song Contest: "Främling" som blev trea i München 1983. "Fångad av en stormvind" som hon vann med 1991, "Evighet" som hon kom femma med 2006.

Aktuell: Julskivan "Drömmen om julen" och en stor julturné på samma tema som hade Sverigepremiär i Malmö i fredags och nu drar genom hela landet (se turnélistan).

Steg mot "det nya livet"

Hon berättar att hon känner sig säker, mogen och fylld av entusiasm inför vad livet har att erbjuda framöver.

Ett steg mot "det nya livet" är det hus hon och Jimmy köpt i den lilla fiskebyn Hout Bay strax utanför Kapstaden i Sydafrika.

Foto: CHRISTER WAHLGREN

Här ska hon prova hur det är att leva i vardagsliv utan stress och jobb.

– Nu tar jag en längre paus från artistlivet, kan ju kalla det "timeout". Det är min 50-årspresent till mig själv, tar med mig hela gänget till huset i den lilla fiskebyn. 

– Jag har drömt om att bo i den här delen av Sydafrika sen jag var där första gången 1994. Då bestämde jag mig, här vill jag bo. Och nu har drömmen blivit verklighet.

Hur ser det ut där nere?

– Det ligger helt perfekt med bergen på ena sidan och havet strax nedanför, vinrankorna frodas alldeles i närheten och Zoe, som älskar att bada, har nära till vattnet, säger Carola och berättar att hon köpt lite nya kläder till dottern på Kastrups flygplats. En svart mini-MC-jacka, en baddräkt och en jumpsuit. 

– Sen ska vi fylla huset med musik, vi tar med oss de instrument som behövs så vi kan sjunga och spela.

Efter att jag hälsat på Jimmy - en charmig, lättsam och rättfram kille - frågar jag försiktigt: 

Carola vill inte riktigt svara på frågan om hon ska gifta sig.Foto: CHRISTER WAHLGREN

Blir det bröllop i Sydafrika?

– Hmm..., svarar Carola, tittar bort och säger sen.

– Nu vill jag låta en lugnare period komma in i mitt liv, vi har båda jobbat så hårt det här året, nu vill jag se oss i ett annat sammanhang, i ett annat tempo där allt får sätta sig. En situation då Jimmy får sätta sig i förarsätet ett tag.

Carolas turné: Drömmen om Julen 2016

25.11 - Malmö Malmö Live

26.11 - Helsingborg Helsingborg Arena

1.12 - Stockholm Filadelfiakyrkan

2.12 - Örebro Conventum Kongress

3.12 - Karlstad Karlstad CCC

4.12 - Norrköping Louis De Geer

9.12 - Hamar, Hamar kulturhus (Norge)

10.12 - Halmstad Halmstad Teater

11.12 - Göteborg Göteborgs Konserthus

15.12 - Linköping Konsert & Kongress

16.12 - Kalmar Kalmarsalen

17.12 - Jönköping Jönköpings Konserthus

18.12 - Uppsala Konsert & Kongress

Carolas projekt växte

Sen tittar hon bort mot Jimmy som leker med dottern Zoe, och säger.

– Men visst är han bra giftasmaterial...

Från början hade Carola tänkt sig att varva ner inför julen och bara släppa sitt album "Drömmen om julen".

Men när julskivan var klar växte projektet.

– Det blev en trestegsraket, säger hon.

– Det började med mitt nya album som har en dynamisk, nästan meditativ stämning, ja lite "folknordiskt" skulle man kunna säga. Sen kom någon upp med idén att göra en julturné med nya plattan men också plocka material från mina album från Betlehem. 

– Nästa steg var att någon kom på att vi givetvis skulle ge ut en kokbok med julrecept och så blev det en "En Godare jul med Carola " som jag gjort tillsammans med matkreatören Malin Landqvist.

– Nu är jag väl inte mest känd för att vara artisten som står i köket, men det handlar mycket om de julfavoriter min mamma lagade under min uppväxt och allt julgodis hon gjorde. Klassisk nordisk julmat men även julmat från Iran, Uganda och min dotter Zoes födelseland Sydafrika. 

Carola: "Häftigt att fylla jämnt"

När Jimmy soundcheckar med bandet i Malmös nya konserthus, Malmö Live, frågar jag, hur de träffades?

– Jag lyssnade på hans band Sköna Söndag på Berns, bandet gjorde söndagsspelningar på olika ställen i Stockholm, och det kom att bli en samlingsplats för folk i musikbranschen. Det var första mötet, nu har vi hållt ihop i drygt två år.

Hur känns det att fylla 50?

– Det är häftigt att fylla jämnt, som kvinna känner man att det börjar hända grejer. Jo jag älskar livet efter 50. Så många nya utmaningar som väntar.

– Just nu funderar jag på nästa album, vill ut och resa, besöka intressanta musikaliska platser som Nashville och den amerikanska Södern, olika musikaliska delar av Afrika. Hitta ett sound, blanda mina poprötter med gospel och soul. Allt det där ska jag fundera på när jag är i huset i Hout Bay.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag