Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Carlsbergs miljövänliga burköl fraktas 135 mil

Carlsbergs miljövänliga burköl fraktas 135 mil
De nya Carlsberg-burkarna limmas ihop i stället för att slås in i plast. Foto: Carlsberg
Carlsberg är det fjärde största bryggeriet i världen. Foto: SHUTTERSTOCK

Carlsberg har hyllats för sina nya miljövänliga ölburkar som ska minska plastavfallet. 

Men nu avslöjar Ekstrabladet att bryggeriets miljövänliga öl tillverkas i Polen, innan det körs med dieseldrivna lastbilar till butikerna i Danmark. 

– När det står ”Köpenhamn” och ”Danmark” med stora bokstäver på burken känner man sig lite lurad, säger kunden Cecilie Hviid Nielsen, 22.

Det danska ölbryggeriet Carlsberg har gjort stor succé med sina nya miljövänliga ölburkar. 

– Det har gått överväldigande bra. Under första kvartalet har vi upplevt en ökning av försäljningen med 19 procent, säger Carlsbergs presschef Kasper Elbjørn till Ekstrabladet. 

Det miljövänliga med de nya burkarna är hur de sitter ihop när man köper ett sexpack. Istället för att burkarna är omslutna med plast hålls de numera ihop med ett speciellt framtaget lim. Carlsberg beräknar att man ska kunna minska plastavfallet med över 1 200 ton per år, vilket motsvarar 60 miljoner plastpåsar.

– Folk har fått ögonen för Carlsberg-pilsner efter som de smakar gott samtidigt som de bidrar till att minska plastavfallet, säger Kasper Elbjørn. 

Carlsbergs bryggeri låg ursprungligen här i Köpenhamn. Men nu sker den största produktionen i Fredericia. Foto: John Hertz / Colourbox

Tillverkas 1350 kilometer bort

Men nu avslöjar Ekstrabladet att de där ölen kanske inte är så miljövänliga ändå. De tillverkas nämligen inte i Danmark – utan på ett bryggeri i polska Warszawa – 1350 kilometer från Köpenhamn. Därifrån körs de, enligt Ekstrabladet, med diesellastbilar till Danmark och Norge. 

Inte någonstans på burkarna syns det att ölen är bryggs i Polen. Däremot står det ”København” och ”Danmark” på framsidan. 

Det är något som Kasper Elbjørn, presschef på Carlsberg, inte tror påverkar kundernas bild av den nya miljövänliga ölen. 

– Jag tror inte folk är besvikna. Vi upplever att kunderna är glada för det finns någon som försöker att minska användandet av engångsplast. Vi har fått mycket positiv feedback.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/carlsbergpolen/

Har inte gjort beräkningar

Ekstrabladet frågar om det verkligen blir någon vinst för miljön om all öl ska fraktas de 1350 kilometerna från Warsawa till Danmark. 

– Det vet vi inte. Vi har inte gjort några såna beräkningar ännu. De gör vi först efter att testperioden är över. 

Carlsberg har enligt Kasper Elbjørn tagit ett principbeslut om att tillverka ölen i Danmark framöver, om succéförsäljningen fortsätter.

Men danska kunder som Ekstrabladet pratat med verkar inte vara så imponerade av att ölen tillverkas i Warszawa. 

– När det står ”Köpenhamn” och ”Danmark” med stora bokstäver på burken känner man sig lite lurad, säger Cecilie Hviid Nielsen, 22.

– Emballaget är ju smart, men det håller inte hela vägen om man inte räknat in transporten, säger Maria Wibler, 38 år.