Rodolfo Luna, påve Franciskus och Carlos Luna under deras möte i Rom. Foto: Privat
Rodolfo Luna, påve Franciskus och Carlos Luna under deras möte i Rom. Foto: Privat

Carlos är bekant med påven: "Litar på mig"

Publicerad

Carlos Luna, från Båstad, fick ett 53 minuter långt möte med påven.

En landsmans dödsfall ledde till att kontakten togs.

- Påven litar mycket på mig, säger Carlos Luna.

Det var en artikel i tidningen Metro som fick Carlos Luna att reagera. Artikeln handlade om en argentinsk man som hade hittats i sin lägenhet i södra Stockholm två år efter sin död.

Carlos reagerade genom att skicka mejl till Argentinas president och till kontoret för mänskliga rättigheter i Argentina. Något svar fick han inte vilket gjorde att Carlos vände sig till påve Franciskus.

- Jag skickade till påven i stället och fick svar dagen efter. Det var ett långt och fint svar, säger Carlos.

"Som gamla vänner"

Detta var i juli förra året men kontakten mellan påven och Carlos blev tätare. Påven skickade dessutom ett kort och hälsade Carlos en god jul.

Till slut blev ett unikt möte med påve Franciskus verklighet. Carlos och hans bror Rodolfo, åkte till Rom och träffade påven i Vatikanstaten. Mötet varade i 53 minuter. Något som är högst ovanligt enligt Carlos.

- Det var fantastiskt. Vi var nervösa och spända. Sen kom han (påven) fram till oss. Som att vi var gamla vänner.

Carlos berättar att de träffades hemma i påvens bostad. De diskuterade bland annat Sveriges invandrarpolitik.

- Vi pratade om hur bra Sverige är och hur bra Sverige är med flyktingar. Sverige räddade våra liv när vi kom hit som flyktingar. De tog emot oss med öppna armar och hjälpte oss, säger Carlos.

Liv och död

Carlos Luna kom till Sverige i början av 1970-talet. Han och hans bror var motståndsmän under diktaturen på 1960-talet i Argentina. En tid som handlade om liv och död. Carlos Luna valde att bli frihetskämpe och tvingades fly.

Påve Franciskus och Carlos växte upp samtidigt och har delat erfarenheterna från diktaturåren. Carlos säger att hans bakgrund har hjälpt honom i hans kontakt med påven.

- Vi har mycket gemensamt och kommer fortsätta arbeta tillsammans, säger Carlos Luna.

På plats vid Carlos möte med påven var de svenska journalisterna Kristina Kappelin, SVT, och Alice Petrén, SR. De fick uppleva påvens förtroende för Carlos.

"De måste vara med"

- Efter en och en halv minut som journalisterna var inne i rummet togs de väldigt skarpt och bestämt ut. När de gick sa jag till Franciskus att de är svenskar, de är våra vänner som räddade våra liv. De måste vara med, säger Carlos Luna.

Carlos berättar att påven tvärt ändrade sig och bad Carlos hämta tillbaka dem.

- Så jag sprang och sa att Franciskus säger att de kan komma tillbaka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag