Skånepartiets ordförande Carl P Herslow. Foto: Lasse Svensson
Skånepartiets ordförande Carl P Herslow. Foto: Lasse Svensson

Carl P Herslow åtalas för Muhammedaffisch

Publicerad
Uppdaterad
Skånepartiets ordförande Carl P Herslow åtalas för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp sedan han spritt en affisch som föreställer en teckning av profeten Muhammed, naken med en nioårig hustru. Det är justitiekanslern (JK) som väcker åtalet.
JK anser att affischen förmedlar ett budskap som uttrycket missaktning för en folkgrupp med anspelning på trosbekännelse, nämligen personer med muslimsk tro.
På affischen, som satts upp på flera platser i Malmö, står bland annat "Han 53 hon 9". "Är det sådana bröllop vi vill se i Skåne". Carl P Herslow delade också själv ut den vid ett möte på Stortorget.

Flera polisanmälningar

När affischen satts upp ledde det till flera polisanmälningar. Skånepolisen lämnade över ärendet till JK som är åklagare i tryckfrihetsbrott.
Förundersökningen har nu lett fram till JK:s beslut. Åtalet kommer att drivas av vice chefsåklagare Bo Birgerson i Malmö.
Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Ilmar Reepalu (S), förekom också på bild i affischkampanjen och gjorde en anmälan om förtal. Men där lades förundersökningen ner eftersom förtalsmål i regel ska drivas genom så kallat enskilt åtal.
JK ansåg inte att det fanns några särskilda skäl att göra ett undantag i just det här fallet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag