Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl Bildt efter SD-samarbetet: ”Vet att de kan vara konstiga”

Moderaternas förre partiledare och statsminister, Carl Bildt, var under måndagskvällen med i SVT:s ”Aktuellt”.

Där fick Bildt frågan om Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna i Staffanstorp – där Bildt svarade:

– Jag vet att de kan vara konstiga, säger han i SVT:s Aktuellt. 

Moderaterna och Sverigedemokraterna har inlett ett samarbete i Staffanstorp kommun. Det meddelade man genom ett pressmeddelande på måndagen. 

LÄS MER: M och SD inleder nytt samarbete 

I kommunen fick Moderaterna 43 procent av rösterna och Sverigedemokraterna 11 procent. Tillsammans bildar de majoritet som under kommande fyra år ska styra kommunen. 

Under de senaste fyra åren har likheterna mellan dessa båda partier blivit tydliga i omröstningar i kommunfullmäktige. Därför har ett gemensamt politiskt handlingsprogram tagits fram, som kommer att ligga till grund för den kommande mandatperiodens politiska inriktning.”, skriver man i ett pressmeddelande

”Alla mot alla invandrare”

Under måndagskvällens Aktuellt i SVT fick förre partiledaren och statsminister Carl Bildt frågan om hur han såg på samarbetet. 

– Jag kan inte förhållandena i Staffanstorp, om det är motiverat av något. Jag delar helt den uppfattning moderata partiledningen har. De lokala förhållandena... Jag var nere och försökte sortera ut konstiga situationer i Skåne, så jag vet att de kan vara konstiga, säger Carl Bildt i SVT:s sändning. 

Carl Bildt får därefter inte möjlighet att utveckla varför han anser att ”de kan vara konstiga”.

För Kvällsposten utvecklar Carl Bildt senare under kvällen:

”Jo, jag tänkte på mina upprepade besök i Sjöbo en gång i världen.
Där var alla mot alla invandrare – och definitionen på sådana omfattade nog också personer från Malmö...”
, skriver han i ett mejl. 

1988 anordnades en folkomröstning om stopp för flyktingmottagande i Sjöbo efter ett beslut i kommunfullmäktige.  

Omröstningen hölls i samband med riksdagsvalet och motståndare till flyktingmottagning vann med 64,5 procent. 

Före omröstningen kritiserades den flyktingkritiska majoriteten av bland andra Olof Johansson (ledare i Centerpartiet 1987-1999) och Carl Bildt, som då var partiledare för Moderata samlingspartiet.

Ingvar Carlsson (dåvarande statsminister) beskrev utgången som ”tragisk”.

”Får stå för honom”

Kvällsposten har varit i kontakt med Moderaterna i Staffanstorp. Varken kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M) eller föreningsordförande Margareta Pauli (M) har sett sändningen, och vill därför inte kommentera Bildts uttalanden.

– Det han säger får stå för honom. Men det är svårt att höra det i andra hand, jag vill gärna se det själv först, säger Margareta Pauli.

Margareta Pauli avböjer att få klippet skickat till sig. Hon säger att hon ändå inte kommer att titta på det under kvällen. 

”Spel för gallerierna”

Jonny Rolf är gruppledare för Sverigedemokraterna i Staffanstorp. Han har inte sett klippet, men reagerar när han får citatet uppläst:

– Det är ett litet spel för gallerierna. Hög svansföring mot Sverigedemokraterna. Det känns inte så viktigt, det är ett spel de håller på med. Om vi tittar på regeringsbildningen, så är de inte så pragmatiska.

– Det som Moderaterna gjort med oss är att ta ett praktiskt beslut så att vi tillsammans får majoritet. 

Är Staffanstorpspolitiker konstiga?

– Jag håller inte med om det. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!