Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carin dog efter hundattack – förundersökning läggs ner

Ann-Charlotte Hörstedt tillsammans med Carin Ekstrand som dog i en hjärnblödning några dagar efter att hon slogs till marken när hon försökte rädda sin hund Malte.Foto: Privat
Hunden Malte, 9, avlivades efter attacken. Foto: Privat
Carin Ekstrand tillsammans med sin son, Carlos Ekstrand.Foto: Privat

Carin Ekstrand, 79, dog tio dagar efter hundattacken.

Nu läggs förundersökningen ner.

– Vi känner oss trampade på, vi är förtvivlade, säger Carins systerdotter Ann-Charlotte Hörstedt.

Carin Ekstrand och hennes hund Malte – en blandning av Papillon och Shih tzu – hann inte gå långt den 21 februari i år när de mötte en yngre kvinna med en större hund, en amstaff. 

Exakt vad som hände är inte helt klarlagt, men enligt vad Carin själv berättat högg amstaffen efter Malte i samma ögonblick som de två hundarna passerade varandra.

– Hunden slet sig från tjejen och högg Malte över ryggen och började bolla runt honom, har Ann-Charlotte Hörstedt tidigare sagt till Kvällsposten.

Carin Ekstrand försökte skydda sin hund, blev själv biten och föll till marken.

Carin dog efter hundattack

Malte fick så svåra skador att han avlivades kort efter attacken. Carin tvingades uppsöka vård. När hon efter fyra dagar skrevs ut hamnade hon på ett korttidsboende.

Två dagar senare föll hon medvetslös ihop hemma och fördes återigen till sjukhus. Hon hade drabbats av en hjärnblödning och konstaterades samma dag hjärndöd.

Ingen visste att Carin Ekstrand hade en hjärnblödning och hon blev heller inte röntgad i huvudet efter hundattacken. Därför anmälde anhöriga händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Polisen upprättade också en anmälan om hundattacken som Carin och Malte drabbades av.

Lägger ner förundersökningen

Nu uppger Helsingborgs Dagblad att förundersökningen har lagts ner.

Andreas Göthager vid polisens avdelning för grova brott, säger till tidningen att en rättsläkare konstaterat att det finns ett samband mellan att kvinnan föll till marken när hon blev angripen och den hjärnblödning som orsakade hennes död.

Men kvinnan har, enligt beslutet, inte varit oaktsam.

– Hon gjorde vad som stod i hennes makt för att försöka kontrollera hunden, säger Andreas Göthager till Helsingborgs Dagblad.

Ska överklaga

Carin Ekstrand anhöriga är förtvivlade efter beskedet. 

Ann-Charlotte Hörstedt:

– Vi tycker att det är fruktansvärt. Vi känner oss trampade på. Det är som att hon inte är värd något, en kvinna på 80. Är hon inte värd något för att hon är så gammal? Det är handlar inte om skadestånd eller pengar. Det är att försöka få en upprättelse för Carin.

Carins närstående kommer nu att överklaga åklagarens beslut, berättar Ann-Charlotte Hörstedt.

– Vi hoppas att en annan bedömning görs, säger hon.

Det sista alternativet är att driva skadeståndsprocessen på civilrättslig väg.