Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cancersjuka Veronika fick ingen sjukpenning

Veronika Fredriksson, dottern Joline, 2,5 år, och pappa Patric Sternestedt. "Hon var vår klippa under den här tiden", säger Patrik om dottern.Foto: PRIVAT
"Jag trodde att systemet skulle fungera", säger Veronika Fredriksson i blekingska Rödeby efter att hon drabbats av cancer – men inte fått sjukpenning på grund av en miss.Foto: PRIVAT
Försäkringskassan hänvisar till flera andra liknande fall, där rättelser i efterhand inte godkändes.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Cancersjuka Veronika Fredriksson i Rödeby blev utan sjukpenning – på grund av att Arbetsförmedlingen gjort en miss.

Trots att myndigheten erkände missen, blev det inte godkänt av Försäkringskassan.

– Jag trodde att systemet skulle fungera när man behövde det, säger Veronika.

Veronika Fredriksson i Rödeby fick veta i april i år att hon hade en tumör på livmoderhalsen. Drygt en vecka senare kom nästa chockbesked: Det handlade om cancer.

Under våren och sommaren gick hon igenom 40 strålbehandlingar och fyra cellgiftsbehandlingar. Och det var när hon låg på sjukhuset i Lund som hon fick sin tredje dåliga nyhet.

– Min sambo ringde när jag låg där, och först fick jag ett besked om att "dina pengar är på väg". Men sedan hade vi fått ett nytt brev: "Du får inga pengar". Det verkligen knäckte mig. Jag mådde redan så dåligt, säger Veronika Fredriksson.

Förklaringen var att hon nästan ett år tidigare inte skrivit in sig på Arbetsförmedlingen på rätt sätt under en period av arbetslöshet.

Under behandlingen med strålning och cellgifter kunde Veronika Fredriksson bara lämna universitetssjukhuset i Lund under helgerna. Sambon Patric Sternestedt tog ut all semester och kompledighet han kunde för att ta hand om dottern Joline, 2,5 år, under tiden.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Veronika litade på tjänstemännen

Mellan 20 mars och 13 april 2016 hade hon inget jobb.

– Men när jag förklarade för dem att jag hade ett jobb på gång och skulle tillträda den 14 april, då tyckte de inte att jag behövde vara inskriven. De sa att jag knappt skulle hinna få papperen innan jag började jobba igen, säger Veronika Fredriksson.

Hon litade på tjänstemännen – något annat föll henne inte in.

– Jag följde det de sa. De ska väl kunna reglerna, trodde jag, säger Veronika.

Missen gjorde att hon inte beviljades sjukpenning för sin sjuktid. Hon har inte kunnat jobba sedan i maj i år, då hon blev sjukskriven på heltid för cancersjukdomen och den tuffa behandlingen. 

Arbetsförmedlingen: "Det var inte rätt från vår sida"

Arbetsförmedlingen har bekräftat att det gick till precis som Veronika säger, och att det var myndigheten – och inte hon – som gjorde fel.

– Det var inte rätt ifrån vår sida. Samma dag som jag fick reda på det skrev jag in henne i efterhand och det är precis lika giltigt som om det hade skett över disken, säger Doris Larsson, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Karlskrona, till SVT Nyheter Blekinge som var först med att berätta hennes historia.

Men detta ändrar inget för Försäkringskassan. Myndighetens lokala samordnare Maria Pålsson säger till SVT Nyheter att det finns flera domar i liknande fall där inskrivning i efterhand inte har godkänts – oavsett om den sjukskrivna personen själv gjort allt rätt.

Familj och vänner hjälpte till med pengar

Efter att ha bråkat med handläggarna ett bra tag har Veronika Fredriksson fått reda på att hon trots allt ska få sjukpenning för fyra av de fem månaderna, men på lägsta ersättningsnivå. Pengarna har dock inte kommit ännu, och paret kämpar på.

– Min sambo fick ju vara hemma med vår dotter i två och en halv månad medan jag låg på sjukhus. Vi har vänner och familj som har hjälpt oss, och han har fått hjälp av sin chef att plocka ut all semester och all komptid som han haft, säger Veronika Fredriksson.

 

LÄS MER: Fler tycker att de är orättvist bedömda av Försäkringskassan

 

Hennes behandling är avslutad nu, och hon kommer att provjobba lite under slutet av oktober.

– Det ska bli skönt att komma tillbaka till verkligheten. Fast i och för sig har jag inget val, så som ekonomin ser ut, säger hon.

Veronika väntar på friskförklaring

Samtidigt pågår en spänd väntan.

– Jag vet inte än om cancern är borta. Det får jag veta i januari. Och efter det följer två riskfyllda år, då man inte vet om det kommer tillbaka, säger Veronika Fredriksson.

Under sitt livs svåraste tid har hon tvingats lägga energi på att bestrida Försäkringskassans beslut om hennes sjukpenning. Det har tagit på krafterna, menar hon, men det är något som hon rekommenderar alla att göra.

– Jag vill säga till alla: Ge inte upp. Kriga! Många orkar inte det, men det är viktigt att kämpa för det som är rätt, och inse att en myndighet kan göra del. Får man inte rätt ändå, så vet man i alla fall att man gjort allt man kunnat.

 

LÄS MER: Försäkringskassan vill dra in assistans för Felicia, 19  

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!