Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cancersjuka Tella, 8, vägras ersättning

ETT HOPP FÖR LIVET. Det syns knappt att åttaåriga Tella har en hjärntumör. Hon lever livet i skuggan av sin allvarliga sjukdom. Nu kämpar föräldrarna för rätten till den barnförsäkring som tecknades redan när Tella låg i sin mammas mage. Men hittills har Länsförsäkringar sagt nej till någon utbetalning.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Föräldrarna Martina Andersson och Adrian Wallenholm har kämpat i flera år mot Länsförsäkringar för att dottern Tella ska få ersättning från sin barnförsäkring.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Tella, 8 år, i mitten med mamma Martina Andersson och pappa Adrian Wallenholm hemma i villan i Strandbaden, samt syskonen Maia, 10 år och Wilmer, 5år.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Föräldrarna skaffade en barnförsäkring för att känna trygghet om något allvarligt skulle hända barnen.

Men när åttaåriga Tella diagnosticerades för en hjärntumör vägrade Länsförsäkringar att betala ut någon ersättning.

– Det är klart vi känner oss lurade av bolaget, säger pappan Adrian Wallenholm.

Det är en till synes sprallig åttaåring som busar runt i familjens hus i Strandbaden utanför Höganäs. Hon är påhittig som få och har alltid något på gång.

Men skenet bedrar en del.

Åttaåriga Tella har en hjärntumör som sitter på gränsen mellan lillhjärnan och hjärnstammen.

Läkarna har bedömt att man helst inte opererar. I stället har Tella under lång tid behandlats med cytostatika. Det har varit en svår och stundtals jobbig behandling.

Därför var det inte konstigt att föräldrarna tog kontakt med sitt försäkringsbolag och anmälde sjukdomen för att få ut ersättning från den barnförsäkring som tecknades redan under graviditeten.

Bolaget sa nej

Tumörsjukdomar omfattas normalt av barnförsäkringen. Men Länsförsäkringar sa nej med motivering att tumören ansågs ha ett starkt samband med en annan och medfödd sjukdom.

Den sjukdomen Tella har är neurofibromatos typ 1, (NF1) och omfattas inte av försäkringen. I Sverige har tretusen personer NF1, en neurologisk sjukdom som yttrar sig på helt olika sätt från person till person.

– Det är klart vi känner oss svikna av bolaget, närmast lurade, säger pappan Adrian Wallenholm.

Allt började för tre år sedan då Tella diagnosticerades för ADHD. Föräldrarna fick till en magnetröntgen innan diagnos ställdes och då upptäcktes tumören av en slump.

I höstas tog SVT:s konsumentprogram Plus upp familjens situation och då berättade föräldrarna hur de under flera år förgäves kämpat mot försäkringsbolaget.

En sista prövning

Då var familjen beredd att ge upp kampen mot bolaget och efter ett antal skriftväxlingar vågade inte föräldrarna gå den juridiska vägen, med risken att tvingas betala försäkringsbolagets kostnader för rättegången.

Nu har man dock bestämt att göra ett sista försök att få ut ersättning genom att anmäla fallet till Personförsäkringsnämnden, en instans som ägs och drivs av försäkringsbolagen själva.

Av tusen granskade fall förra året fick försäkringstagarna rätt i nio procent av fallen.

– Vi står inte och faller med detta. Vi har både tak över huvudet och mat på bordet. Men för Tellas skull vill vi gå vidare, detta känns väldigt orättvist, säger Adrian Wallenholm.

Familjen, som är helkunder hos Länsförsäkringar, har tre barn och pappan berättar som jämförelse att storasystern fick 32 000 kronor i ersättning från samma bolag för att hon slagit upp ögonbrynet.

Samtidigt har Tella flera ärr på kroppen och har genomgått en tuff behandling och osäker utgång - utan att få en krona i ersättning.

Ser inget samband

– Länsförsäkringar hävdar att där finns ett starkt samband mellan tumören och NF1-sjukdomen. Men andra experter anser tvärtom, säger Adrian Wallenholm.

Han konstaterar att bolaget lagt pengar på att arvodera tre experter som yttrat sig i ärendet - i stället för att betala ut några pengar till Tella.

Åttaåringens egen läkare kan inte se något samband mellan sjukdomarna. Flera experter som framträder i konsumentprogrammet Plus är också frågande till Länsförsäkringars inställning i skadefrågan.

Per-Erik Sandström är onkolog vid Norrlands universitetssjukhus och har bedömt tumörer i över 20 år. Enligt honom är det ungefär en procent av de med symptom av NF1 som får en sådan här tumör.

Svårt att försäkra

Och överläkare Barbro Westerberg vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg säger i programmet att det känns som om bolaget vill försäkra sig om att slippa betala någonting till varje pris.

Westerberg tycker att konsumenterna borde ifrågasätta försäkringsbolagen både etiskt och juridiskt.

Läkaren tillägger att det är vanligt att man hittar genetiska orsaker till varenda åkomma som finns och med Länsförsäkringars inställning blir det svårt att försäkra sitt barn överhuvudtaget.

Länsförsäkringar har hittills inte velat kommentera det aktuella fallet med hänvisning till att ärendet fortfarande är föremål för en rättslig prövning.

Så är fallet nu också.

– Vi välkomnar en extern prövning i Personförsäkringsnämnden men vill i övrigt inte kommentera det enskilda ärendet i och med den pågående prövningen, säger Länsförsäkringar Skånes kommunikationschef Ingemar Helgesson till Kvällsposten.