Helsingborgs lasarett tvingas ställa in operationer på grund av vårdplatsbrist. Två av de inställda är canceroperationer. Foto: Lasse SvenssonHelsingborgs lasarett tvingas ställa in operationer på grund av vårdplatsbrist. Två av de inställda är canceroperationer. Foto: Lasse Svensson
Helsingborgs lasarett tvingas ställa in operationer på grund av vårdplatsbrist. Två av de inställda är canceroperationer. Foto: Lasse Svensson
Den här veckan är krisen total på Helsingborgs lasarett – och nu tvingas sjukhuset ställa in planerade operationer. Foto: ShutterstockDen här veckan är krisen total på Helsingborgs lasarett – och nu tvingas sjukhuset ställa in planerade operationer. Foto: Shutterstock
Den här veckan är krisen total på Helsingborgs lasarett – och nu tvingas sjukhuset ställa in planerade operationer. Foto: Shutterstock

Canceroperationer ställs in – saknas plats

Publicerad

Vårdkrisen på Helsingborgs lasarett är total.

Nu ställs operationer in – bland annat canceroperationer.

– Vi har försökt undvika det in i det längsta, säger Brita Winsa, divisionschef på kirurgin i Helsingborg.

Kvällsposten har tidigare rapporterar om vårdkrisen som lamslår Sydsverige.

Den här veckan är krisen total på Helsingborgs lasarett – och nu tvingas sjukhuset ställa in planerade operationer.

Det rör sig om 10-12 operationer under tisdagen – varav ett par är canceroperationer.

– Ja, tyvärr. Det smärtar mig att säga att i dag har vi ställt in två canceroperationer. Det har inte hänt tidigare, för vi har försökt undvika det in i det längsta, säger Brita Winsa, divisionschef på kirurgin i Helsingborg.

Anledningen till att operationer ställs in är för att det inte finns tillräckligt många vårdplatser. De som opereras på dagkirurgi och skickas hem samma dag påverkas inte, inte heller patienter som akutopereras.

Men ett antal personer som har haft planerade operationer under tisdagen har alltså fått dem inställda, för att det inte finns vårdplatser till dem efter operationer.

Inställda operationer även under onsdagen

– Vi får ringa patienter så att de inte ska komma hit och då säger vi naturligtvis att vi gör allt för att hitta en ny tid så snart som möjligt för operation, säger Brita Winsa.

På sjukhuset följs situationen upp kontinuerligt för att man ska se hur många operationer som behöver ställas in.

– Vi kommer tvingas ställa in en del i morgon också, men inte canceroperationer, säger Brita Winsa.

När kan det flyta på igen?

– Det är svårt att säga, det kan förändra sig ganska snabbt från dag till dag. Det går inte att ge något exakt svar på det. Vi tittar på det hela tiden och gör nya ställningstaganden.

Det finns inte heller någon entydig orsak till att vårdplatserna är slut. Det kommer helt enkelt in fler patienter på akuten än vad som samtidigt skickas ut till hemmen, kommunen eller andra boenden.

– Det kommer in många patienter på akuten, och då måste vi försöka ha ett in och utflöde som matchar varandra för att bereda plats för alla som behöver vårdas här, säger Brita Winsa.

Under ett dygn genomför Helsingborgs lasarett mellan 40 och 50 operationer. Dit räknas både planerade och akuta.

Kvällsposten har rapporterat om många andra problem inom vården i Sydsverige.

 

Är du drabbad av de inställda operationerna, eller känner du någon som är det? Mejla till redaktionen@kvp.se.

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag