Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Glädjebeskedet för cancersjuka Linnea – får snart lämna Mexiko

I slutet av förra året diagnostiserades femåriga Linnea Nordström från Karlskrona med en aggressiv hjärntumör. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Pappa Kristoffer Nordström med barnen Kristian och Linnea. Foto: / PRIVAT
Snart är sexåriga Linnea på väg hem efter flera månaders behandling i Mexiko. Till hösten väntar förhoppnongsvis skolstart. Foto: / PRIVAT

Sexåriga Linneas familj startade en insamling för att finansiera en dyr behandling av dotterns aggressiva cancer.

Efter flera månaders behandling i Mexiko går det åt rätt håll och nu hoppas familjen snart få åka hem till Karlskrona. Och Linnea hoppas få börja i skolan.

– Vi kan knappt tro det, hur bra det har gått. Linnea mår mycket bra och magnetröntgenbilderna visar hur tumören krymper för varje behandling, säger Linneas pappa Kristoffer Nordström till BLT.

I december diagnostiserades då femåriga Linnea med DIPG, en mycket aggressiv tumör på hjärnstammen. Etablerade behandlingsformer saknas i Sverige och därför startade familjen i början av året in insamling. Syftet var att samla ihop pengar för att kunna behandla Linnea utomlands. 1,9 miljoner kronor blev det och i maj åkte familjen till Mexiko för att påbörja behandlingen. 

Dålig prognos

Nu är sex behandlingar avslutade och Linneas och hennes familj kan börja tänka på att åka hem till Sverige.

– Det är fantastiskt. När vi fick diagnosen, sträckte sig den genomsnittliga prognosen för överlevnad inte mer än nio - tolv månader framåt. Men den här behandlingen är unik och avancerad utan motsvarighet i hela världen, säger Kristoffer Nordström.

 

LÄS MER: Succé för insamlingen till cancersjuka Linnea 

 

Behandlingarna har gått bra men sommaren har ändå varit fylld av prövningar. Bland annat transporterades Linneas sparade tumörvävnad från Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm till Mexiko, en åtgärd som var en del av den immunterapi som Linnea går igenom.

Börjar skolan

För BLT berättar pappa Kristoffer Nordström att behandlingarna varit tuffa men att dottern mår bättre och bättre. Nu har Linnea hunnit fylla sex och förhoppningen är at hon ska börja skolan när familjen kommit hem i oktober. 

– Nu kan vi titta på det där köpet av hennes gympapåse, som fått ett slags symboliskt värde för oss, säger Kristoffer Nordström till BLT.

 

Samlade in 1,9 miljoner till behandling:

• Hjärnstamsgliom, DIPG (Diffuse intrinsic pontine glioma), är en aggressiv tumör på hjärnstammen. Mellan fem och tio barn i Sverige drabbas årligen. 

• De barn som drabbas avlider oftast inom ett år efter diagnos. Färre än en procent av de drabbade lever efter fem år.

• Linneas familj samlade i februari in pengar till en behandling för Linnea som inte erbjuds i Skandinavien. Insamlingen gav 1,9 miljoner kronor. Sedan i maj har Linnea behandlats i Mexiko.