Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Camillas häst sköts i hagen: ”Förtvivlad”

Så ska du agera om du ser ett grovt brott.
Dressyrhästen Romeo blev beskjuten i sin beteshage. Foto: Ida Röök/Hippson
Kulan från luftgeväret hade borrat sig in i hästens hud. Foto: Privat
Luftgevärskulan som satt fast i Romeos bog. Foto: Privat
Camilla Bjers på dressyrhästen Romeo. Foto: Privat

När Camilla Bjers skulle hämta in sin häst från hagen vid Toftasjön märkte hon att något var fel. 

Det blänkte från bogen och hon misstänkte direkt att hästen hade blivit skjuten. 

– Jag blev ju helt förtvivlad, säger Camilla.

Camilla Bjers kom till stallet vid halv åtta på lördagskvällen för att hämta in sin häst Romeo och ytterligare en häst från beteshagen. När hon ropade på hästarna kom de inte springande, som de brukar göra. 

– De kändes misstänksamma mot mig, vanligtvis kommer de alltid när jag ropar, säger Camilla Bjers.

När Camilla gick fram till hästarna fick hon syn på något som blänkte på sin häst Romeos bog. Hennes första tanke var att hästen blivit skjuten. 

Väl inne i stallet plockade hon ut det blänkande föremålet med en pincett och fick sin misstanke bekräftad. Det var en stålkula från ett luftgevär som borrat sig in i huden på hästen, som ridsportsmagasinet Hippson var först med att berätta om.

– Jag blev ju helt förtvivlad, det kändes förfärligt att hästarna inte kan få gå i lugn och ro. Jag kan inte förstå varför någon vill göra något sånt, säger hon.

Polisanmälde direkt

Camilla ringde polisen direkt och anmälde händelsen, men hon tror inte att de kan gå vidare med fallet eftersom ingen runt gården verkar sett eller hört något. 

I området runt Toftasjön utanför Halmstad rör sig mycket folk som vill bada och grilla. Både barnfamiljer och ungdomsgäng lockas till platsen, men Camilla har aldrig upplevt att det varit stökigt. Efter händelsen känns det dock inte lika tryggt att släppa ut hästarna i hagen, där skjutningen ägde rum.

– Första tanken var att de inte kan gå i den hagen mer. Samtidigt känner jag att vi måste kunna använda det bete som finns. Men om något liknande skulle hända igen får vi ju flytta dom till en annan hage bakom huset, säger Camilla.

Påverkar inte tävlingssäsongen

Romeo, eller Romano Star som han egentligen heter, mår efter omständigheterna bra och blev på måndagen undersökt av veterinär. Runt kulhålet finns en liten vätskensamling, men hästen verkar ha repat sig mental, tror Camilla Bjers.

Camilla tävlar i dressyr på medelsvår nivå med Romeo, men hon hoppas att skadan inte ska påverka tävlingssäsongen.

– Vi kommer ta det lite lugnt nu i början, men han verkar komma tillbaka snabbt, säger Camilla Bjers.