Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Camillas blommor stals från dotterns grav – kvinna frias

Blomsterdekorationen försvann från graven men dök upp på en babyshower.Foto: Privat
Helena blev 28 år. Foto: Privat

Den hjärtformade kransen stals från Camilla Haaks dotters gravplats men dök kort därefter upp på en babyshower.

En ung kvinna åtalades för häleri men har nu friats från anklagelserna.

– Hon är naturligtvis väldigt lättad. För henne har det viktigaste med att få en frikännande dom varit att visa att hon faktiskt inte gjort något fel, säger advokaten Per Prené.

Kvällsposten har i flera tidigare artiklar rapporterat om stölden från 28-åriga Helenas grav i Sölvesborg. Helena avled i höstas och i november smyckade mamman Camilla Haak graven med bland annat ett stort blomhjärta

Senare upptäckte Camilla att blomhjärtat var borta, stulet. Ytterligare en tid senare hittades blommorna på en babyshower.

– Egentligen skulle rosorna sitta som en vit kant men Helena var en konstnärssjäl som inte gillade regelbundenhet, sa Camilla som genast kände igen blommorna. 

Nekade till anklagelserna

Kvinnan som tagit emot blommorna åtalades, mot sitt nekande, för häleri.

Hon hävdade att hon hade fått blommorna av en kompis, enligt åklagaren borde kvinnan haft ”skälig anledning att anta att brott förelåg”.

Men på tisdagen friades hon av domstolen i Karlskrona. Enligt rätten är utrett att dekorationen är stulen och att den som hittades hos kvinnan var den stulna men hon inte kunde veta att den var stulen.

– Jag hade hoppats på ett annat resultat, men jag får väl acceptera att det inte går att påverka, säger Camilla Haak.

Advokaten: ”Korrekt dom”

Kvinnans advokat är nöjd.

– Det här var en helt korrekt dom. Det fanns ingenting som talade för att min klient skulle ha känt till det här, eller kunnat anta att det var på det här viset, vilket var vad man påstod, säger Per Prené.

Rapporteringen kring fallet har varit omfattande.

– Man har ju haft svårt att skilja på de juridiska begreppen från allmänhetens sida, och i viss mån även från mediernas sida. Hon har utmålats som att hon skulle varit en tjuv, som att det var hon som tog det här blomsterarrangemanget och det har det aldrig någonsin påståtts.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!