Calle var hela byns katt – nu hedras hans minne

Katten Calle valde att bo på kyrkogården.
Foto: Privat
Katten Calle har till och med figurerat i församlingens "Kyrknytt".
Foto: Privat

Under tio år var katten Calle ett kärt inslag på kyrkogården i Jämshög, Olofströms kommun. När han dog i början av januari bestämde sig församlingen för att skaffa en minnessten åt honom. Nu finns den på plats. 

– Han var väldigt omtyckt av massor av folk, säger kyrkoherde Anders Blixt.

När katten Calle dog som 17 åring, efter 10 år som kyrkogårskatt, stod det redan klart för församlingen att en minnessten skulle resas. Enligt regler kunde de inte begrava Calle på kyrkogården mun nu finns stenen där. Den pryds av en bild på katten Calle och texten lyder "Kyrkogårdskatten Kalle 2007-2017 omtyckt och uppskattad av många". 

– Det känns bra att stenen finns. Han har ju varit en allmän snackis under åren han har varit här. Det var en speciell katt på det sättet. Han var en väldigt social katt och folk har sett till honom hela tiden. Det har hänt att han suttit med vid ursättningar. Vid allhelgona när det var mycket folk som samlades så låg han i mitten, säger kyrkoherde Anders Blixt.

Katten Calle bosatte sig på kyrkogården som sjuåring. Han är född i Malmö och hette egentligen Tusse från början. Efter några turer hamnade han på en gård intill kyrkogården i Jämshög. Katten, som började kallas Calle, började ägna mer och mer tid på kyrkogården och en dag 2007 valde han att flytta dit. Det skriver Blekinge Läns Tidning.

– Han valde själv att han skulle bo där och de på gården tyckte det var okej. Det var himla trevligt att ha honom där, säger Anders Blixt, kyrkoherde i Jämshög församling. 

Hade eget litet hus

Katten Calle blev bundis med både församlingspersonalen och besökare som försedde honom med mat. Personalen lät honom vara inomhus om dagarna och byggde även ett eget litet hus med indragen värme åt honom. 

I början av januari i år dog Calle, 17 år gammal och Jämshög är i sorg. På grund av hans höga ålder var församlingen förberedd på att det kunde hända men han är trots det saknad. 

– Han var väldigt omtyckt av massor av folk som kom hit med mat, ibland var han lite övergödd till och med, säger kyrkoherde Anders Blixt med ett skratt.

Någon plan på att skaffa en ny katt finns inte, Anders Blixt menar att katten Calle var alldeles för ovanlig.

– Man kan inte få en katt att göra så utan den måste välja det själv. Det krävs ett speciellt kynne, säger Anders Blixt.

Håller inte med om kritiken

De sista dagarna togs Calle omhand av Lilla Holje djurhem. De har anmält Jämshögs församlig för missskötsel till länsstyrelsen. De menar att han var iskall och i väldigt illa skick. Det var även djurhemmet som tog med honom till veterinären för direkt avlivning.

Anders Blixt säger att kritiken kommer från människor som inte vet något om Calles liv och inte gillar att katter går ute. Den till åren gågna katten hade sedan tidigare problem med ett öga och församlingen hade tagit med honom till veterinären två gånger.

– Det var fullständigt vansinnigt. Han har haft ett gott liv med värme, mat och mycket socialt. Folk såg till honom hela tiden. 

Att katten Calle har varit ett självklart inslag på kyrkogården står utom tvekan. Vissa upplevde att katten hade haft en tröstande effekt när de besökte kyrkogården. Församlingen såg honom som en del av personalen.  

– Vi har en personaltavla med foton på människor som jobbar här, med finns även en bild på Calle, vi har betraktat honom som en i personalen, säger Anders Blixt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!