Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

C-toppens förslag: Så ska IS-återvändare bli dömda

Niels Paarup Petersen (C), riksdagsledamot i Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Det uppges ha kommit 150 IS-återvändare till Sverige. Foto: STR / AP TT / NTB SCANPIX

Åtminstone fem IS-återvändare har kommit till Malmö.

Riksdagsledamoten Niels Paarup Petersen (C) vill nu att det vidtas åtgärder för att kunna döma återvändarna för folkrättsbrott.

– I stället för att skicka runt problemen vill vi ta tag i det på riktigt, säger Malmöpolitikern.

Den senaste tiden har åtminstone fem personer med IS-koppling återvänt till Malmö. Även flera sydsvenska städer, däribland Växjö, uppges förbereda sig för återvändande IS-terrorister, enligt Smålandsposten.

Totalt har det talats om 150 personer i hela landet.

Centerpartiets nya förslag är enligt riksdagsledamoten Niels Paarup Petersen ett sätt att enklare utreda återvändande IS-terrorister – och ställa dem inför rätta.

– Myndigheter och polisenheter behöver information som kommuner sitter på. Vi vill att kommuner lyfter på sekretessen för de människor som misstänks så att man kan utreda dem och sedan döma dem, säger Paarup Petersen.

”Vår plikt att göra vad vi kan”

– Kommunen vet allt om dig. Den vet din sociala historik, alla kopplingar till barn. Det handlar om folk som begått väldigt grov brottslighet, jag skulle tycka att det är vår absoluta plikt att göra vad vi kan.

Förslaget är det första i sitt slag som kommer fram i Malmö, hävdar riksdagsledamoten.

– Det är ingen som har tänkt på det här innan. Malmö stad har sagt att man vet om fem personer, men ingen vill att det ska springa runt fem IS-återvändare i samhället.

Presenterar förslaget i veckan

På torsdagen kommer Centerpartiet att presentera sitt nya förslag i arbetsmarknads- och socialförvaltningsnämnden i Malmö stad.

Niels Paarup Petersen (C) vill ge myndigheter bättre underlag för att utreda IS-terrorister. Foto: ANNA W THORBJORNSSON / ANNA W THORBJORNSSON

Den senaste tiden har flera skånska kommuner tagit plats i debatten. Främst Staffanstorp har varit drivande i att säga att IS-terrorister inte är välkomna i kommunen, ett förslag som har mötts av kritik.

– I stället för att skicka runt problemen vill vi ta tag i det på riktigt. Det är ingen som vill ha IS-återvändare i sin kommun, men nu är de här, säger Paarup Petersen.

C-toppen kritiserar regeringen

Niels Paarup Petersen anser att det finns goda skäl att åtala de som har krigat för IS utomlands för folkrättsbrott.

– Det är ingen tvekan om att det kan vara svårt att bevisa, men vad vi kan göra är att underlätta för utredningen. Det måste avgöras rättssäkert. 

Samtidigt är han kritisk mot regeringens hantering av den här frågan.

– Jag tror att alla hade önskat att det hade lösts bättre, att man hade skapat en lagstiftning i tid. Det gjorde man inte.

– Regeringen har ett oerhört stort ansvar och man har inte gjort det som behövdes. Man borde ha kunnat förutse att när de här förlorar så kommer de att komma tillbaka. Men det har hänt nu, och det viktiga är att vi gör det vi kan för att kunna döma dem för brott, säger riksdagsledamoten.